Zašto je meso peradi, osobito piletina i puretina, u prošloj godini zabilježilo najveći cjenovni rast? Kako to da je kilogram pilećeg filea u maloprodaji postao skuplji od telećeg buta ili dvostruko skuplji od lungića? Zašto su jaja poskupjela više od 40 posto i među najskupljima su u EU?
Dio odgovora na ova pitanja i rješenja problema koji
ugrožavaju ovaj važni sektor proizvodnje hrane pokušali su
početkom godine na sastanku s ministricom
poljoprivrede Marijom Vučković doznati predstavnici
Odbora za peradarstvo HPK.
Dražen Čurila, predsjednik odbora i vlasnik tvrtke Luneta koja se
bavi proizvodnjom jaja, još uvijek očekuje odgovore iz resornog
ministarstva koji bi im trebali pomoći da sektor prebrodi brojne
probleme.
– Cijena hrane za perad narasla je čak 40 posto, a domaća se
izvozi i onda uvozi po daleko većoj cijeni. Za proizvodnju peradi
koristi se najviše energije kako bi se osigurala odgovarajuća
temperatura tijekom proizvodnje, a nekim našim članovima račun za
plin je skočio sa 20.000 na 200.000 kuna. Ogroman je problem i
nekontrolirani uvoz, koji je, između ostalog, uzrokovan ukidanjem
kvota s Ukrajinom – izvijestio je ministricu Čurila.
Upozorio je i na možda najveći problem, a to je da proteklih pet
godina nije raspisan nijedan natječaj za ulaganja u peradarstvo
iz Programa ruralnog razvoja, osim onih koji su bili nužni za
prilagodbu u prijelazu s kaveznog na podni uzgoj.
– Vrhunske rezultate u cjelokupnom peradarstvu možemo postići
samo s najkvalitetnijim pilićima, a oni se mogu proizvesti samo s
najsuvremenijom tehnologijom. Potrebno je investirati i u
proizvodne objekte – kaže Čurila.
Bez investicija nema ni konkurentnosti u odnosu na druge zemlje
EU koje su dobro iskoristile fondove i sada imaju nižu cijenu.
Briselska najava kako će od sljedeće godine zabraniti GMO hranu
(sojina sačma i kukuruz) u proizvodnji jaja i piletine digla je
na noge poljske farmere, koji imaju velike viškove i ruše cijenu
ostalim proizvođačima.
Sklonost razvijenih zemalja bijelom i zdravijem mesu dovela je i
do procjene OECD-a kako će do 2031. meso peradi imati čak 47
posto svjetskog tržišta i ostaviti iza sebe svinjetinu, govedinu
i janjetinu.
Sve to upućuje na opravdanost ulaganja u peradarstvo, poput
najavljene izgradnje kompleksa peradarskih farmi na Banovini u
koje ulaže ukrajinski poduzetnik, “europski kralj
piletine” Jurij Kosiuk. Projekt vrijedan oko 450 milijuna
eura trebao bi zaposliti oko 2500 radnika, a investicija je
dobila i potporu Vlade.
Zvjezdana Blažić, konzultantica u poljoprivredno-prehrambenom
sektoru, kaže kako su lani cijene svih poljoprivrednih proizvoda
bile u porastu zbog rasta troškova stočne hrane i energenata, a
kulminacija je bila ljetos, kada je za kilogram pilećeg filea
trebalo izdvojiti i do 12 eura.
Cijene su se sada stabilizirale, u što smo se uvjerili na
Trešnjevačkoj tržnici, gdje su u prosjeku oko devet eura (oko 70
kuna), dok u trgovačkim centrima još ima pakiranja filea na
podlošku po 16,86 eura (127 kuna) za kilogram, piše
Jutarnji list. U prvom tjednu ove godine cijena piletine
narasla je za 22,29 posto u usporedbi s onom lani. Cijena cijelog
pileta iznosila je prosječno 2,54 eura po kilogramu, cijena
pilećeg filea prosječno 6,51, a najviša je bila 10,5 eura.
– Na tržištu peradskog mesa došlo je do velikih tržišnih
poremećaja već 2020. godine s globalnom pojavom covida, kada je
proizvodnja značajno pala. Lani se pojavila zarazna ptičja gripa
koja je imala za posljedicu tržišne poremećaje zbog zabrane
izvoza mesa peradi – ističe Blažić.