“Gorčki bandisti” slave 110. godišnjicu postojanja

Ove godine 22. lipnja uz Dane Općine Goričan Limena glazba Goričan proslavit će 110 godina svog neprekidnog rada. Povodom te obljetnice vratit ćemo se u povijest, točnije na osnutak jedne od najstarije limene glazbe u Hrvatskoj i u Međimurju.

Limena glazba Goričan utemeljena je daleke 1902. godine u sklopu DVD-a Goričan kada je formirana puhačka sekcija koju je utemeljio i vodio Pavel Hranjec, kapelnik i dirigent limene glazbe koji se glazbeno obrazovao u češkom Plzenu.

Svoju sklonost prema puhačkim instrumentima stekao je u Češkoj gdje je jedno vrijeme živio i radio. Vrativši se u rodni kraj, svoju ideju o osnivanju limene glazbe predložio je članovima DVD-a Goričan koji su već bili organizirano društvo i u kojem je bilo  mnogo muških članova.

On je zajedno sa gorčenskim učiteljem Sučićem započeo uvježbavati 46 zainteresiranih mještana Goričana, a prvih 26 limenih instrumenata nabavljeno je u mađarskoj Pešti. Pisanih dokumenata o osnivanju Limene glazbe Goričan nema, ali se usmenom predajom glazbenika i mještana  Goričana ta godina uzima za početak aktivnosti ” gorčenskih bandistov”.

Kapelnika Pavla Hranjeca nalazimo 1903.godine u matičnoj knjizi članova DVD-a Goričan, pa se uopće ne sumnja na točnost usmene predaje. U ono doba “gorčenski bandisti” kako ih zovu u Goričanu, bili su jako popularni, ne samo u Goričanu nego i u okolnim mjestima donjeg Međimurja.

Limena glazba Goričan angažirala se na svim najvažnijim događanjima u selu i to  na svadbi, sprovodu, viziti, crkvenim prigodama, vatrogasnim događanjima, rođendanima, imendanima, ispraćajima u vojsku, odlasku na rad u inozemstvo, te su u ono doba bili glavni stvaraoci društvenog, zabavnog i kulturnog događanja u selu. Godine 1921.puhačka sekcija se prijavljuje u članstvo orkestara u tadašnjoj državi, a tadašnji kapelnik Pavel Hranjec prijavljuje sve bandiste koji nisu još članovi DVD-a u njihovo članstvo.

Pošto je bilo članstvo u limenoj glazbi veliko gdje su svi znali svirati, podatak iz vatrogasnog zapisnika od 27. travnja 1930. godine govori da su Hranjecovi bandisti podijeljeni u dva sastava. Jedan sastav vodio je kapelnik Pavel Hranjec, a drugi sastav je vodio kapelnik Mato Barić. Iz zapisnika vatrogasnog društva vidljivo je da je Mato Barić član DVD-a Goričan od 1922. godine.

Svi bandisti bili su glazbeni amateri koji su znali i glazbenu abecedu, a bilo je i članova koji su imali izvrstan sluh i pamćenje glazbe te su svirali bez nota. Tako je između dva svjetska rata Goričan imao dva sastava Limene glazbe te se u jednom od zapisnika vatrogasnog društva spominju poimence i članovi Barićeve glazbe: Barić Mato (kapelnik) te glazbenici: Mesarić Vinko, Kolac Leno,Turk Đuro, Postrašija Antun, Žeželj Lovro, Golenja Ivan, Strahija Blaž, Mesarić Mijo, Jeđut Bedenik, Mihoci Stjepan i Golenja Josip.

U doba dok nije bilo posla, svaki zarađeni dinar dobro je došao svakoj obitelji, a bandistov je bilo puno i nisu svi mogli svirati istovremeno na svadbama ili sprovodima, pa su napravili dva sastava od 14 do 16 glazbenika koji su mogli svirati na svadbi i kod mladenke i kod mladenca. Razne veselice, proštenja i blagdani bila im je prilika da nešto i zarade, pa su tako bandisti svirali na Ivanje, Lenartovo, Forjanovo, Rokovo, Veliku mešu….

Vatrogasci su organizirali zabave, a i lokalni gostioničari Medvar, Katanec, Lepoglavec i licitar Novak također su bili organizatori u svojim gostionicama i tak su se ljudi pored teškog i trpkog življenja znali zabaviti i malo opustiti.

U poslijeratnom razdoblju Limena glazba Goričan djeluje kao jedan sastav, no dovoljno brojan da se može razdvojiti i svirati istovremeno na dva mjesta: na svatima (kod puce i dečka) i sprovodima u različitim obližnjim selima. Članovi tadašnje poslijeratne limene glazbe bili su Barić Mato, Barić Stjepan, Žeželj Lovro, Žeželj Ivo, Blagus Ivan, Barić Leno, Jeđut Bedenik, Bedi Ignac, Mihoci Leonard, Krčmar Stjepan, Golenja Franjo, Blažeka Mijo iz Čehovca, Hlišć Ivan, Tisaj Tomo i Baranašić Ivan, a od 1949.godine članovi glazbe su Gudlin Leonard, Molnar Ivan i Golenja Josip.

Limena glazba Goričan imponirala je brojnošću, pa se tih godina gorčenska glazba nametnula i kvalitetom i uspješnim nastupima. Tako su na smotri limenih glazbi 1952. godine u Donjem Kraljevcu i 1954.godine u Prelogu dobili najbolja priznanja. Kako su bili najbolji i najpopularniji u to vrijeme, 1953.godine Limena glazba Goričan nastupa na dočeku druga Tita u Krapini i Ludbregu.

U doba velike neimaštine od 1960 do 1970.godine puno je mještana Goričana moralo trbuhom za kruhom od Zagreba, Rijeke, Slovenije, Austrije, Njemačke i drugih zapadnih zemalja da si našli posao i prihranili svoju obitelj. I tako se članstvo limene glazbe smanjivalo jer su i članovi glazbe otišli za poslom.

Kapelnik Barić Mato predvodio je bandiste do 1962.godine, a tada ga zamjenjuje Gudlin Leonard-Lenek i postaje kapelnik. Čak je i on jedno vrijeme otišao na rad u inozemstvo, ali ga je ljubav prema glazbi i trubi ubrzo vratila u Goričan. U to vrijeme nicali su vokalno-instrumentalni sastavi kao gljive preko noći, muzika limene glazbe nije hit i glazbenici su se morali transformirati u radnike, poljoprivrednike i privatnike, a sviranje im je bio dopunski (fuš) posao.

Tih godina limena glazba svira većinom na sprovodima, sviraju svadbe (samo spravojanja-povorke svadbe do crkve). Interes mladih za sviranje u limenoj glazbi je pao tako da su 1988. godine članovi Limene glazbe bili Gudlin Leonard-Lenek (kapelnik), Kovač Mijo, Šavora Ivan, Barić Stjepan, Golenja Franjo, Bedi Ignac, Krznar Ivan, Matić Zlatko, Bašnec Mato, Brodarić Đuro i Kovač Andrija.

Poput svojih predhodnika značajan pečat Limenoj glazbi Goričan utisnuo je kapelnik Gudlin Leonard-Lenek koji je godinama pripremao proslavu 100. obljetnice Limene glazbe Goričan, ali je nije dočekao baš kao i još neki članovi. Lenekova  pređerica truba B1 parala je uši i bila je poznata u Međimurju po odličnom sviranju, izrađena je u Budimpešti, a marke je STOWASSERJ.

U  to vrijeme 1987. godine snimljena je ploča, a 1991. godine dvije kasete. U Domu kulture Goričan, 29.prosinca 2002. godine proslavljena je 100. godišnjica Limene glazbe Goričan na kojoj je o povijesti rada Limene glazbe Goričan govorio dr. Stjepan Hranjec. Istaknuo je da je Limena glazba sveprisutna u životu mještana Goričana čitavo jedno stoljeće i da je tijekom toga vremena obilježila njihov život.

Postala je simbol i zaštitni znak Goričana. Limena glazba bila je prisutna na svadbama, ali i na sprovodima, nezaobilazna je bila prilikom ispraćaja  mladića u vojsku i odlazak na rad u inozemstvo. Članovi Limene glazbe  koji su svirali na proslavi 100. godišnjice bili su Kovač Mijo (kapelnik), Šavora Ivan, Bašnec Mato, Hržić Antun, Dominik Luka, Krušec Bojan, Ribarić Goran, Krušec Branko, Čok Danijel, Krznar Ivan, Kovač Andrija, Matić Zlatko, Bašnec Srečko i Percač Drago.

Prije 15. godina osnovan je i Puhački orkestar Goričan u kojem se počelo s učenjem djece iz Osnovne škole Goričan, a njihov učitelj je bio Taradi Stjepan Utek iz Belice. U tih petnaestak godina kroz orkestar i školu je prošlo dosta djece, neki su i već sada roditelji, studenti, radnici i đaci. Najhrabriji, a možda i najbolji iz puhačkog orkestra priključili su se članovima Limena glazbe Goričan i tako nastavili tradiciju dugu 110. godina koja se slavi ove godine.

Uz ove starije i prije već nabrojane članove koji su svirali na 100. godišnjici, sadašnji članovi Limene glazbe su još Ivanović Mario, Kovačević Stjepan i Horvat Mihael. Na kraju možemo reći da su “Gorčki bandisti” bili poznati kao vrsni glazbenici što će i dalje ostati jer imaju dobru osnovu za to. Imaju pomladak koji pozna i zna čitati glazbene note.

Voditelj  puhačkog orkestra  je akademski glazbenik trube Dominik Luka koji je potekao iz Puhačkog orkestra, a sada svoje znanje predaje svojim mlađim kolegama i  mještanima. Nekolicina djece iz Goričana ide u Umjetničku školu Miroslav Magdalenić gdje uče glazbene osnove, a praksu imaju u Puhačkom orkestru.

Bez obzira na sve dobro i loše, djelatnost Limene Glazbe Goričan značajna je i vrijedna svake hvale. Njezinu aktivnost i postojanje trebamo vezati uz četvoro njezinih kapelnika. Prvi je Pavel Hranjec, začetnik 1902.godine i bio je aktivan do 1932. Drugi je Matek Barić koji je započeo svirati 1922.godine, omasovio sastav i bio kapelnik do 1962.godine.

Treći kapelnik Leonard Gudlin-Lenek počeo je svirati 1949.godine i bio kapelnik od 1962 do 2002.  Četvrti kapelnik je Mijo Kovač koji je  preuzeo vođenje glazbe od 2002.godine, no zbog svojih godina sada nije više aktivan. I na kraju, veliko HVALA svim pokojnim i svim živim  bandistima Limena glazbe Goričan koji su na bilo koji način doprinijeli ovoj 110. obljetnici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije