Obitelj Šafarić iz Vugrišinca

VUGRIŠINEC Deda suši meso, baka dela tiblicu…

Obitelj Šafarić iz Vugrišinca veselo je ušla u novu godinu. Iz dvorišta se sunčanog 3. siječnja dimjelo, a otkrili smo i tko je za to zaslužan. Gospodin Franjo Šafarić sam je izradio sušaru za meso te ju je toga dana ispunio "plodovima koca", kako bi bili spremni za tiblicu

– Imali smo jednoga pajceka, koline su bile 17. prosinca. Dovoljan nam je jedan svake godine, ne isplati se više. Sušaru sam napravio od pocinčanog lima. Već ju je došao slikati jedan kolega, da si napravi istu takvu. Unutra denem grabra ili bukvu, da se polako kadi – ispričao nam je gospodin Šafarić dok su cijeli proces proizvodnje budno motrili unuci Kian, Kiara i Sven. A kad meso bude spremno, u zabel, to jest u slanine, stavit će ga baka Jasna.

– Imali smo i vinograd od 700 trsi. No, zbog terenskog rada nisam ga mogao više obrađivati. Vinograd traži slugu, a ne gazdu – kazao nam je Franjo Šafarić. Svejedno nam je natočio odličan vugrišinski gemišt. Vino nabavlja, kaže, od sumještanina Tomašića.

U mirovini je dvije godine, a cijeli je radni vijek proveo kao tesar. Od 1978. godine radio je u čakovečkom “trokutu” – od GK-a, preko Visokogradnje, do koncerna Međimurje i Međimurje graditeljstva. Rođen je u Gornjem Mihaljevcu, ali u Vugrišincu živi još od 1984. godine. 

– Rado bismo da se malo više ulaže u Vugrišinec, nego u šetnice. Ima još puno neasfaltiranih dionica. A ostalo, to već imamo uglavnom sve – kaže.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3533.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije