MEKSIČKI KRASTAVAC

SAJAM SRIJEDOM Jeste li već probali meksički krastavac ili čajot?

Gužva na čakovečkom sajmu srijedom

I ova srijeda obilovala je šarolikom ponudom na čakovečkom sajmu. Od voća i povrća, sireva, ulja, meda, pa do odjeće i obuće.

>> SAJAM SRIJEDOM Jeste li već probali meksički krastavac ili čajot?

Krumpir je po 5 kuna za kilogram, a nudio se marabel, vineta i bellarosa. Cikla je po 8, a paprika po 12 kuna. Bijelo zelje i dalje drži cijenu od 4 kune. Cijena staklenke meda je od 40 do 80 kuna, a bučino ulje stoji 80kn za litru.

Da su stigli hladniji dani pokazuje nam i bogata ponuda zimske odjeće i obuće, a šarolika ponuda bila je i u drugom dijelu sajma, od drvenih i pletenih proizvoda, igračaka, knjiga…

Jesen je idealno vrijeme za sadnju trajnica, ali i sadnica voćaka. Nude se sadnice šljiva, bresaka, marelica, trešanja, badema, smokava, zatim sadnice bobičastog voća kao što su ribizl i aronija, ali i mini sadnice voćaka. Cijene su različite, od 30 kuna za jabuke, 40 kuna za komad obične sadnice, bobičasto voće je po 40 kuna, dok se cijena mini sadnica kreće 70-80 kuna.

Šećući sajmom zatekli smo gužvu kod gospođe Fegeš iz Slakovca, a interes posjetitelja izazvao je plod neobičnog izgleda, ali i naziva.

– To je meksički krastavac ili čajot. Nema bodlje, izuzetno je ukusan i niskokaloričan. Može se pripremati na razne načine – kvasiti, naribati na salatu, pirjati, kombinirati s krumpirom za pire krumpir ili jesti svježi. Nije ga potrebno guliti. Dovoljno ga je samo dobro oprati, rekla nam je Dragica Fegeš te dodala – U Međimurju odlično uspijeva. Uzgajam ga na vrtu u Slakovcu, vani na otvorenom. Voli se penjati pa ga obično posadim kraj stabla trešnje, a prve plodove ubiremo krajem kolovoza i u rujnu.

Koga smo sve zatekli ove srijede na sajmu pogledajte u našoj fotogaleriji.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije