predsjednik Kluba oboljelih od raka prostate

DAMIR REMAR OTVORENO Prvi preventivni pregled prostate obavio sam u 47. godini života

Županijska bolnica Čakovec objavila je osvrt predsjednika Kluba oboljelih od raka prostate Damira Remara na svoje liječenje prostate.

– Prvi preventivni pregled prostate obavio sam 2000. godine u 47. godini života. Prvih 5-6 godina nisam koristio nikakve lijekove osim što sam svake dvije, a kasnije svaku godinu, odlazio na kontrolu u Urološku ambulantu. Redovito sam kontrolirao PSA nalaz (Prostate specific antigen), a tijekom urološkoga pregleda napravljen je i digitorektalni pregled. Tijekom 2006. godine poteškoće s mokrenjem bile su sve učestalije pa sam češće odlazio i na urološke preglede.

Kako mi je povećanje prostate zadavalo sve više problema, početkom 2008. godine morao sam započeti s korištenjem lijekova koji su mi omogućavali normalno mokrenje, a urološke kontrole su se nastavile obavljati svakih tri ili šest mjeseci. Specijalističkim pregledom urotrakta u lipnju 2009. godine utvrđena je povećana prostata koja zatvara vrat mokraćnoga mjehura te sam na prijedlog dr. Plešnara u rujnu 2009. godine pristao na transuretralnu elektroresekciju prostate.

Zahvat je izveden uspješno, povećanje prostate je odstranjeno, analiza tkiva prostate pokazala je da se radilo o dobroćudnom povećanju prostate, a kvaliteta života nakon operacije postala je mnogo bolja. Puno je mojih znanaca moralo nakon specijalističkoga urološkog pregleda obaviti i biopsiju prostate pa su zbog utvrđenoga raka prostate bili odmah podvrgnuti radikalnoj operaciji prostate, zračenju ili hormonalnoj terapiji.

Sa željom da sam sebi pomognem u sprječavanju pojave raka prostate u kasnijoj fazi, počeo sam se sve više zanimati za ovu bolest. Zainteresiranost je rasla tim više što je nekoliko mojih prijatelja u vrlo kratkom roku umrlo od raka prostate jer su kasno stigli na prvi urološki pregled. U razgovoru s urologom mr. sc. dr. Plešnarom doznao sam mnogo korisnih informacija kako sam sebi što više pomoći (lijekovima, načinom prehrane, prirodnim pripravcima, vježbama i dr.), a i o sve većem broju novooboljelih od raka prostate. Kako bi spomenute informacije doprle do što većega broja muškaraca, ali i cjelokupne javnosti, angažirao sam se oko osnivanja Kluba oboljelih od raka prostate te sam postao i prvim predsjednikom Kluba.

Kontrolne urološke preglede i dalje obavljam svake godine. Digitorektalnim pregledom koji sam obavio u travnju 2014. godine utvrđeno je otvrdnuće na desnom režnju prostate kao i porast vrijednosti PSA, te je dr. Plešnar predložio biopsiju prostate. Prijedlog sam prihvatio, biopsija je učinjena, a u uzorcima prostate, srećom, nije pronađen rak prostate.

Idućih sam se godina također redovito kontrolirao u Urološkoj ambulanti, a u srpnju 2018. godine ponovno je dijagnosticirano otvrdnuće desnoga režnja prostate kao i povećanje PSA vrijednosti. Dr. Plešnar ponovno je obavio biopsiju prostate. Na moju veliku radost, u uzorcima tkiva ni tada nije pronađen rak prostate.

Sada sam u 66. godini života. Sljedeća biopsija mogla bi biti oko 70. godine života. Ako se tada i utvrdi rak prostate, on ne bi trebao učiniti neke velike štete mojemu organizmu jer u tim godinama rak prostate počinje sa sve sporijim djelovanjem pa ću vjerojatno u 90. godini života umrijeti od sasvim nečega drugog. S ovim scenarijem bio bih sasvim zadovoljan!

Svim članicama i članovima klubova Županijske lige protiv raka Čakovec te svim ostalima želim puno zdravlja, da se drže moga scenarija, da ga nadmaše i da dođu do stotke.

Autor: Damir Remar,
predsjednik Kluba oboljelih od raka prostate (1. studenoga 2018.)
Izvor: Monografija Županijske lige protiv raka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije