ZIMNICA

KISELJENJE ZELJA Donosimo vam recept za kiseljenje zelje

Kiselite li i vi zelje? Po kojem receptu?

Kiseljenje zelja za zimnicu tradicija je u našem kraju kojoj se
sve više vraćamo kako bismo tijekom zimskih mjeseci imali
dovoljne količine kiselog zelja za zdravi obrok. Kod kiseljenja
zelja obavezno treba paziti na čistoću.

Najprije pripremimo posudu za kiseljenje. Potrebni su nam
slijedeći sastojci. 

– 20 kg zelja
– oko pola kilograma soli
– dunja
– papar
– lovorov list

Postupak je slijedeći: 

Glavice zelja očistimo i naribamo na tanke rezance. Naribano
zelje posložimo u kacu, sloj po sloj. Svaki sloj zelja dobro
posolimo i stisnemo, najbolje drvenim batom, tako dugo dok ne
počne puštati vodu. Među naribane redove zelja stavljamo i cijele
glavice (za sarmu) kojima se izdubi srce i stavi u nju sol.
Također na sloj zelja stavljamo par kriški dunje, zrna papra i
lovorov list. 

Kada je posuda puna i kada voda pokrije zelje stavite na njega
par listova zelja, koje ćete kasnije odstraniti kad ćete prati
zelje. Nakon toga zelje pokrijte čistim daskama, a na njih
stavite težinu npr. vreću s vodom. Prvih 7 dana neka kaca sa
zeljem bude na nešto toplijem mjestu, npr. u kuhinji, a nakon
toga je možete smjestiti u podrum. 

Zelje se najbolje kiseli na temperaturi od 12 do 18 stupnjeva.
Treba jako paziti da je  pokriveno vodom koju je pustilo. U
slučaju da je nema, potrebno je doliti prokuhanu i posoljenu
mlaku vodu. 

Zelje je kiselo za tri do pet tjedana i onda ga možete
upotrebljavati. Tada skinite gornji sloj zelja, kacu nad zeljem
dobro operite, a isto tako i daske i kamenje (težinu). 

Na taj način potrebno je zelje prati svaki tjedan u mlakoj vodi.
Poslije čišćenja opet složite daske i kamenje (težinu). 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije