Europski dan debljine obilježava se i u Međimurju

Zavod za javno zdravstvo MŽ u ponedjeljak, 21. svibnja obilježava Europski dan debljine (19.05.).

Tog dana od 9 do 12 sati u prostorijama Zavoda, mještanima će se vršiti besplatno određivanje kolesterola, triglicerida i šećera u kapilarnoj krvi, mjerenje krvnog tlaka, analiza sastava tjelesne mase pomoću aparata te određivanje parametara uhranjenosti uz stručno savjetovanje  liječnika spec. školske medicine i epidemiologije te profesorice  psihologije o rizičnim čimbenicima za kronične nezarazne bolesti kao i o važnosti zdravog načina života.

Najavljeno je i savjetovanje magistre nutricionizma o pravilnim prehrambenim navikama. Sa željom da što veći broj ljudi potakne na usvajanje zdravog stila života, Zavod je pokrenuo aktivnosti koje će vam od 12 sati u predavaoni zdravstvenog odgoja i prezentirati.

Riječ je o predstavljanju kratkog video filma pod nazivom ”Oni su promijenili svoj stil života. Pokušajte i Vi!”u kojem predstavljaju deset osoba iz naše sredine koje već iznose svoja pozitivna iskustva i “uspješne priče” u promjeni prehrambenih navika i navika kretanja ili pak je zdravi stil života oduvijek bio njihov izbor.

Video film će biti dostupan na web stranici Zavoda. S obzirom da su svjesni kako ima još puno “uspješnih priča” i žele ta vrijedna iskustva također učiniti dostupnima što većem broju stanovništva, nastavljaju razmjenu iskustava kroz projekt  “Ispričajte nam svoju uspješnu  priču” Napišite svoju “priču” i pošaljite je na njihovu web stranicu za rubriku  “Savjetovalište za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljine – uspješne priče”, a oni će je potom objaviti.

Debljina i prekomjerna tjelesna težina danas zbog epidemijskih razmjera predstavljaju jedan od najvećih problema i prioriteta javnog zdravstva, stoga Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije poduzima brojne aktivnosti u cilju promoviranja zdravog životnog stila koji može pomoći u prevenciji i liječenju prekomjerne tjelesne težine i debljine.

Pokretanjem ovog projekta žele kroz konkretne primjere ohrabriti osobe koje žele smršaviti ili biti aktivnije ali još uvijek nemaju dovoljno motiva i snage. Gubitak prekomjerne tjelesne težine za samo 5-10% može smanjiti rizik obolijevanja od šećerne bolesti za 58%, te koronarne srčane bolesti u muškaraca za 48%, a u žena za 40%.

Također se smanjuje rizik obolijevanja od povišenog krvnog, te rizik nastanka osteoartritisa. Još više, smanjenje indeksa tjelesne mase za dva broja, smanjuje vjerojatnost razvoja  osteoartritisa koljena za više od 50%.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije