Intervju s Zdravkom Dvanajščakom: Pred nama je najbolje Urbanovo!

Organizacijski odbor manifestacije Urbanovo 2012. privodi kraju posljednje pripreme za ovogodišnju manifestaciju Urbanovo – Dani vina u županiji Zrinskih. Prema najavama organizatora bit će ovo najbolje Urbanovo dosada.

Tome u prilogu ide prihvaćenje pokroviteljstva od strane predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića i Vlade RH, a ove godine županija-partner je Istarska županija. Što nas sve očekuje na ovogodišnjoj manifestaciji upitali smo predsjednika Udruge vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae” Zdravka Dvanajščaka.

Za početak što Urbanovo znači za Međimurje i koliko je prepoznatljiv događaj na državnoj razini?

– Urbanovo je za Međimurje vodeća manifestacija u turističkoj i enogastronomskoj ponudi ponudi i promociji Međimurja kao prepoznatljive kontinentalne turističke destinacije. Na državnoj razini Urbanovo polako ali sigurno trasira svoj put što potvrđuje i činjenica da svake godine imamo sve više gostiju iz Zagreba i šire regije. Pohvalno je da iz godine u godinu Urbanovo seže sve dalje.

Kada se ove godine obilježavaju Dani vina u županiji Zrinski?

– Urbanovo započinje Danom otvorenih podruma u subotu, 19. svibnja, iako ćemo još i ranije imati neke događaje vezane uz promociju manifestacije i međimurskih vina poput programa Urbanovo Night u čakovečkim kafićima Podroomu i Patrix baru. Centralno događanje svakako je 4. Festival pušipela, Bajkovitih okusa i sajam vinarsko-vinogradarske opreme koji će se u sportskoj dvorani OŠ Štrigova održati od 25. do 27. svibnja, dok je tradicionalno kruha cijele manifestacije Vinski bal koji će se održati u dvorcu Trebotz u petak 1. lipnja.

Ne treba smetnuti s uma da ove godine Hortus Croatiae slavi 20 godina postojanja, što ćemo obilježiti svečanom skupštinom 24. svibnja na koju je najavljen i ministar turizma g. Veljko Ostojić.

Prema najavama ovo će biti najbolja manifestacija do sada. Što nas to očekuje?

– Prije svega želim istaknuti da je ovogodišnji angažman ljudi u organizacijskog odboru puno veći negoli ikad dosad. Važnost manifestacije prepoznali su najviši državni dužnosnici, tako da uživamo pokroviteljstvo Predsjednika RH Ive Josipovića i Vlade RH. Sajam će otvoriti prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, a i Predsjednik Josipović će obići Sajam prvog dana i podijeliti diplome i priznanja najuspješnijim vinarima.

Sve to daje nam za pravo da najavimo dosad najbolje Urbanovo. I Međimurska županija se pokazala kao iskreni partner i na riječima i u djelima, a sve to trebalo bi dati rezultate i u završnom proizvodu. Koncept nije puno mijenjan, Urbanovo je i dalje zabavnog, kulturnog i edukativnog karaktera s naglaskom na razvijanje kulture pijenja vina i gastronomskih užitaka.

Model županije partner prošle se godine s prijateljima iz Zadra pokazao dobrim potezom. Ove će godine posjetitelji, uz vrhunska međimurska vina, moći kušati i istarska.

– Model županije partnera daje nam priliku da gosti sajma u Štrigovi isprobaju vina iz ostalih regija, a s druge strane daje priliku međimurskim vinima i vinarima da se probiju na nova tržišta. Taj model doprinosi izgrađivanju “štiha” međimurskih vina i ka prepoznatljivosti istih u svim dijelovima lijepe naše.

Nakon završetka prošlogodišnje manifestacije predstavljen je novi vizualni identitet Urbanova….Tko je sve radio na njemu i što nam on predstavlja?

– Urbanovo je raslo iz godine u godinu i, bez da se netko pronađe uvrijeđen, od seoske manifestacije postalo je vodeći eno-gastronomski događaj u regiji. Sve to zahtjeva i profesionalniji pristup organizaciji koji smo dobili u suradnji s Međimurskom županijom i vanjskim suradnicima, a novi vizualni identitet rezultat je novog pristupa koji će nam pomoći u brendiranju našeg proizvoda i boljem pozicioniranju na tržištu. Očekujem da na krilima ovogodišnjeg organizacijskog entuzijazma manifestacija i dalje nastavi rasti i povećavati svoj utjecaj.

Uz uživanje u okusima i mirisima vina, očekuje nas mnoštvo popratnih zabavnih sadržaja među kojima je i tradicionalan Vinski bal, koncerti…

– U prvom redu, Urbanovo služi kao izvrstan medij za promociju naše autohtone vinske sorte – pušipela. Svi dodatni sadržaji koji prate Festival pušipela kao centralnu manifestaciju osmišljeni su s istim ciljem, ali na način da uspijemo doprijeti do što šireg kruga publike. Naime, netko uživa u kušanju sortnih vina, netko u čaši običnog gemišta, ali svi oni spadaju u ljubitelje dobre kapljice i mi smo si uzeli u zadatak da Urbanovo zadovolji sve njihove apetite.

Neke ankete govore da međimurski vinari rade odličan posao, imaju vrhunska vina, ali ne uživaju status i rejting koji imaju ostali vinari. Smatrate li da se dovoljno radi na promociji međimurskih vina i same manifestacije?

– Promocije nikad dosta. Činjenica je da međimurski vinari kvalitetom prednjače, a u ovom drugom dijelu zaostajemo, pa je na svima nama da pojačamo ulaganja u marketing i promociju što s ovogodišnjom manifestacijom upravo i činimo.

Kako Urbanovo zamišljate u budućnosti? Prije svega mislim na ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

– Urbanovo u EU ima realne šanse da se razvije u međunarodnu manifestaciju, prije svega radi povoljnog geografskog položaja Štrigove i Međimurja. Blizina Mađarske i Slovenije nam garantira još veću posjećenost, ali prije svego toga moramo biti svjesni mi sami i ponuditi nove sadržaje koji će Urbanovo učiniti zabavnijim i veselijim, a time i privlačnijim za posjetitelje i goste.

Što poručiti za kraj?

– Vidimo se na Urbanovu! Mi Međimurci moramo biti svjesni da je to naša manifestacija, da posjetom pomažemo i pridonosimo razvoju manifestacije. Kad drugi vide da mi živimo za te događaje vjerujem da će se vedela srca pridružiti i zajedno s nama uživati u druženju i dobroj kapljici te pripremljenim delicijama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije