- Dok pečem papriku, deši celi Vanovec, tvrdi i pritom govori istinu umirovljenik Ivan Drk. Godinama već priprema pečenu papriku za zimnicu, kako za sebe, tako i za prijatelje
– Pečem paprike na ploči i za nas i za prijatelje. Znao sam
ispeći i po šesto komada. Moj otac je bio Bugar i meni je to
ostalo. Ja u tome uživam, obožavam to raditi kaže Drk dok okreće
vruće paprike. Dodaje da mu nije teško satima sjediti uz vatru,
samo treba paziti da ne zagore. Ove godine za sebe će ispeći
nekih dvanaestak kilograma. Ako zatreba, kupiti će i ispeći još.
Osim toga, kaže da je supruga Ljiljana majstorica zimnice, sprema
kiselu papriku, krastavce i ostalo povrće, pa salate koju svi
vole, pa i sin Igor, ima dovoljno. Ivan osim u kuhanju, uživa i u
vrtlarenju. Ima poveći vrt i plastenik u kojem zelena salata
uspijeva tijekom cijele godine.
– Baš sam si kupil kristalku koju planiram posaditi dodaje. Drk
je već poznat i po tome da kod njega uspijeva i dobro rodi
kikiriki. Berba je sve bliže.
– Prije tri godine sam posadio par zrna i imao urod od skoro sto
kilograma. Ove godine bi moglo biti oko šezdesetak. Uzgoj sam
savladao, sad samo još moram doznati kako ga dobro osušiti, kaže
Ivan koji sjeme kikirikija rado poklanja vrtlarima
znatiželjnicima.
*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.518