Centar za posjetitelje Križovec u novom ruhu

Kao rezultat strateškog promišljanja i dobrog planiranja projekata, Javna ustanova “Međimurska priroda” ušla je u prvi krug financiranja projekta iz NIP programa. Riječ je o sredstvima iz zajma Svjetske banke pomoću kojeg će se provoditi petogodišnji Projekt integracije u EU Natura 2000 (EU Natura 2000 Integration Project – NIP).

Međimurska javna ustanova za zaštitu prirode izuzetno je ponosna na činjenicu da u svojem sastavu ima prvi Centar za posjetitelje zaštićene prirode na županijskoj razini u Republici Hrvatskoj.

Podsjetimo, Centar je lociran u naselju Križovec, petstotinjak metara od granice Regionalnog parka Mura-Drava. Od 2008. godine kad je ustanova preuzela objekt tzv. stare škole u Križovcu, razrađene su projektne ideje te izrađena projektna dokumentacija, kao bi se ishodilo potrebno Rješenje za građenje.

Tu agilnost međimurske javne ustanove prepoznalo je nadležno ministarstvo i Uprava za zaštitu prirode, pa smo među prvima u Hrvatskoj ušli u program financiranja iz NIP-a. Cijeli NIP program vrijedan je 20,8 milijuna eura.

U prosincu 2011. godine, nakon provedenog postupka javne nabave, potpisan je UGOVOR o radovima na adaptaciji Centra za posjetitelje Križovec u visini od = 1.815.000 kuna. Izvođač radova je međimurska tvrtka TEAM d.d., a krajnji korisnik Javna ustanova “Međimurska priroda”.

Što će biti u Centru?

Ukupna površina zatvorenog dijela Centra je okvirno tisuću četvornih metara, na tri etaže. U novouređenom potkrovlju Centra biti će smješteni uredi za djelatnike ustanove, te velika kongresna dvorana kapaciteta 150 sjedećih mjesta s pratećim prostorom za logistiku prilikom održavanja kongresa i drugih skupova.

U prizemnoj etaži biti će prostori za stalne i povremene izložbene postave, zatim spomen-soba značajnih prirodoslovaca, te istraživačka stanica s malim logističkim centrom za znanstvena i stručna istraživanja Međimurja.

Podrumski prostor veličine 200 kvadrata ostat će u rustikalnom izdanju, a u prvoj fazi rada Centra koristit će se za povremene kulturne programe poput koncerata, izložbi i sličnog. Otvoreni prostor biti će posebno hortikulturno oblikovan kako bi se posjetitelji tijekom boravka u Centru osjećali ugodno, te pritom nenametljivo naučili više o međimurskoj prirodi.

Dakako, na Trgu međimurske prirode smješteni su još i moderni sanitarni čvor (bez kojeg nema modernog turizma!) te drvena brvnara koja će u cijelom konceptu imati posebnu ulogu.

Dodana vrijednost projekta

Moderna zaštita prirode nezamisliva je bez centara za posjetitelje. To je mjesto na kojem posjetitelj dobije važnu informaciju o prirodi regije u koju je došao, točka od koje kreće istraživanje i upoznavanje prirodnih vrednota destinacije.

Za mnoge posjetitelje, posebno one koji u Međimurje dolaze na jednodnevni izlet, centar je mjesto prvog susreta s Međimurjem. U konačnici, to je mjesto na kojem posjetitelj plati ulaznicu u zaštićeno područje koje posjećuje, a taj se novac namjenski koristi za daljnje provođenje mjera u zaštiti prirode – biološke i krajobrazne raznolikosti. U tom smislu, nakon rujna 2012. godine Međimurje će zasluženo biti upisano na europsku kartu odredišta u kojima djeluju centri za posjetitelje, ta osnova turističke infrastrukture.

Radom Centra za posjetitelje dokazat će se i činjenica da zaštita prirode nije (kako neki tvrde) bespotrebni teret javnih proračuna. Naime, kad Centar za posjetitelje u Križovcu zaživi u punoj mjeri, na projektima edukacije radit će lokalni stručnjaci, a njihov rad nagrađivat će se upravo iz sredstava prikupljenih prodajom ulaznica. Očekujemo, naime, između petnaest do dvadeset tisuća posjetitelja godišnje, a ta će brojka rasti paralelno sa stopom povećanja turističkog posjećivanja Međimurja.

Postav i programi Centra

O konkretnim edukativnim programima u Centru za posjetitelje Križovec pisat ćemo u sljedećem izdanju Godišnjaka. Zasad tek možemo najaviti nekoliko sigurnih sadržaja u sklopu Centra, a to su: Stalni postav Mura-Drava, multimedijalna učionica, prostor za sezonske izložbe, zavičajna suvenirnica, spomen-soba regionalnih i svjetskih prirodoslovaca, istraživačka stanica i – naravno – velika kongresna dvorana opremljena multimedijom.

Ukratko, svakim novim projektom, a posebno ovim, Javna ustanova “Međimurska priroda” dokazuje važnost strateškog promišljanja i proaktivnog pristupa zaštiti prirode na lokalnoj razini. Kategorija zaštite prirode u kojoj štitimo područja uz Muru i Dravu, naime regionalni park, traži upravo takav pristup, jer u tom prostoru i čovjek ima svoje mjesto.

A da bi lokalni čovjek postao još bolji zaštitar prirode i ostao njegovatelj ruralnog prostora, potrebno je puno više od tek deklarativnog proglašenja zaštićenog područja. Potrebni su projekti koji zaštitu prirode prevode iz teorije u praksu, spuštaju s nacionalne na lokalnu razinu. Zato se ovaj projekt provodi u Križovcu, na selu, na rubu zaštićenog područja, tamo gdje priroda još uvijek vrijedi zaštite.

Ako pak se ovaj projekt dokaže kao model, Međimurje ima još starih zgrada koje upravo vape za novom namjenom, a pogled na Međimurje iz zrakoplova zorno dokazuje da tu živi priroda koju Europljani tek trebaju upoznati.

Međimurska lugarnica kao energetski samoodrživi objekt

U prvoj fazi uređenja okoliša Centra za posjetitelje Križovec, ustanova je svojim sredstvima izgradila drvenu brvnaru kako bi posjetiteljima dočarala djelovanje negdašnjih zaštitara prirode (rendžera), ali i tradicionalnu gradnju od trupaca. Konceptualna dogradnja brvnare koja slijedi uključuje postavljanje solarnih panela na krov brvnare te kamina u samu brvnaru.

Naravno, solarni paneli proizvodit će energiju potrebnu za rasvjetu brvnare, dok će kamin zorno pokazati kako se grijati na biomasu. Tako će brvnara imati višestruku edukacijsku ulogu; kao pokazni primjer gradnje prirodnim materijalima, te kao energetski učinkoviti i samoodrživi objekt koji ne mora biti spojen na plinsku i strujnu mrežu, a da pritom ipak bude u funkciji.

Podsjetimo, Centar za posjetitelje Križovec smješten je na Trgu međimurske prirode u selu Križovcu, na čestici veličine preko 3.000 kvadratnih metara, a u vlasništvu je Javne ustanove “Međimurska priroda” od 2008. godine. Nekretninu je ustanovi poklonio Grad Mursko Središće odnosno selo Križovec, a uredno vlasništvo nad nekretninom bio je jedan od osnovnih preduvjeta dobivanja sredstava iz NIP programa.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije