Možemo li primati plaću “na ruke”?

Primili smo pitanje našega čitatelja u vezi isplate plaće “na ruke”, a ne putem žiroračuna.

>>> Rubrika portala eMedjimurje.hr: “Pitanja i odgovori”

Iz Porezne uprave Ministarstva financija primili smo sljedeći odgovor:

“U svezi upita o mogućnosti isplate plaće “na ruke”, u nastavku odgovaramo: Poreznim propisima propisano je u kojim slučajevima se za porezne svrhe isplate fizičkim osobama moraju obavljati na njihov žiroračun, tako je člankom 61. Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine, broj 177/04, 73/08, 80/10, 114/11 i 22/12; dalje u tekstu Zakon) propisano da tijela državne uprave i sudbene vlasti i druga državna tijela, tijela i službe jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, zavodi, neprofitne organizacije, poduzetnici – pravne i fizičke osobe, obavljaju isplate primitaka koji se smatraju dohotkom obveznicima poreza na dohodak na žiroračun kod ovlaštene organizacije za platni promet, a iznimno i u gotovom novcu na propisan način.

Člankom 90. stavkom 2. Pravilnika o porezu na dohodak (Narodne novine, broj 95/05, 96/06, 68/07, 146/08, 2/09, 9/09, 146/09, 123/10 i 137/11) propisano je koji se primici iznimno mogu obveznicima poreza na dohodak isplatiti u gotovu novcu, a to su primjerice primici od nesamostalnog rada iz članka 14. Zakona, primici od kapitala iz članka 30. Zakona, primici od osiguranja iz članka 31. Zakona i drugi.

Za svrhe oporezivanja dohotka sukladno stavku 3. toga članka, isplatama u gotovu novcu smatra se izravna predaja gotova novca (novčanica i kovanica), isplata čekom, isplata na štednu knjižicu građana pri poslovnoj banci ili pošti i sve druge isplate obavljene izravno odnosno mimo žiroračuna poreznih obveznika otvorenih kod banke.

Slijedom navedenog, u konkretnom slučaju za svrhe oporezivanja porezom na dohodak nema zapreke da se plaća isplaćuje mimo žiroračuna radnika, međutim potrebno je sagledati i druge propise koji uređuju poslove platnog prometa odnosno vođenje računa i cjelokupno poslovanje poduzetnika, odnosno isplatitelja primitka.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije