Zelje, paprika i mandarine dominirali su ovotjednim čakovečkim sajmom
Uobičajena gužva vladala je i ove srijede na čakovečkom sajmu. Kupovalo se standardno povrće: paprika, mahune, mrkva, a sve više traži se zelje i to bijelo za kiseljenje čija cijena iznosi 4-5 kuna.
Da je stigla jesen i sve veća potreba za vitaminom C, pokazuje nam i bogata ponuda mandarina. Pakirane u vrećice od 2, 3 ili 5 kilograma mandarine možete kupiti po cijeni od 10 kuna za kilogram, a neki su je nudili i po 8 kuna.
Sezona je i grožđa koje se nudilo po cijeni od 12 kuna za bijelo te 15 kuna za crno po kilogramu.
Kupovao se patlidžan čija cijena iznosi 8 kuna za kilogram, a i dalje je aktualna potražnja za paprikom koju mnogi kupuju kako bi spremili zimnicu.
U nastavku pak vam donosimo recept za spremanje paprike za zimnicu.
Sastojci:
2 l vode
1 l octa
2 dcl ulja
1/2 kg šećera
soli po ukusu
10-15 g bibera u zrnu
7-8 stručka zelenog celera (listovi i stabljika)
Sve sastojke staviti kuhati i kada zavrije ubaciti očišćenu papriku na 2-3 minute te izvaditi. Ponavljati postupak s ostalom paprikom. Usporedo puniti tople flašice paprikom.
Na kraju se tekućina u kojoj su se kuhale paprike procijedi i ulije u flašice. Na vrh se stavi par kapi ulja, zatvori, pokrije krpom ili ručnikom te ostavi preko noći da se postepeno ohladi.