u czk čakovec

SLAVE 25. ROĐENDAN Premijera predstave ‘Sasvim običan dan’ Dječjeg gradskog kazališta Čakovec

Autorica je Kristina Štebih, dok režiju potpisuje Dejan Buvač

U sklopu Kazališne tribine za djecu i mlade “Cukorek” čakovečkog Centra za kulturu u subotu, 1. listopada s počekom u 16 sati očekuje vas premijera predstave Dječjeg gradskog kazališta Čakovec ‘Sasvim običan dan’. Autorica je Kristina Štebih, dok režiju potpisuje Dejan Buvač.

Dječje gradsko kazalište Čakovec slavi 25. rođendan.

Čakovec ima bogatu tradiciju kazališnog amaterizma čiji počeci sežu u 30-te godine prošlog stoljeća, a u diskontinuitetu to traje sve do naših dana.

Dječje scensko stvaralaštvo nešto je mlađe i vezujemo ga uz 50-te godine prošlog stoljeća zahvaljujući entuzijazmu nastavnika tada jedine osnovne škole u našem gradu.

Danas možemo govoriti o kontinuiranom djelovanju kazališta mladih kao što je kazališna družina Pinklec te o 25 godina Dječjeg gradskog kazališta Čakovec.

U četvrt stoljeća Dječjeg gradskog kazališta u njemu se okupljalo oko 150-tero djece. Riječ je  doista o dječjem kazalištu – repertoar je namijenjen djeci, a izvođači su djeca u dobi od osam do osamnaest godina. Na njihovom repertoaru našlo se do sada 62 premijere i ukupno 340 izvedbi.

Valja spomenuti ove podatke koji kao brojke djeluju suhoparno, ali iza njih se krije mladi glumački ansambl koji je u interakciji s mladom publikom shvatio draž kazališta. Malo je reći draž kazališta, jer riječ je o savladavanju mnogih vještina (scenski govor, pokret…) bez kojih kazališne predstave ne bi bilo, a to znači scenski odgoj i obrazovanje koji su bitni u lepezi estetskog odgoja mladih.

Nema dakle odgoja i obrazovanja za umjetnost i kulturu bez stvaralaštva za djecu i bez dječjeg stvaralaštva ili da parafraziram Arey d Hajmana: da učiti jezik umjetnosti, valja poznavati i jezik i umjetnost. Bez poznavanja jezika nema istraživanja, ali ni pravog doživljaja.

Troje mladih kazališnih akademaca poniklo je upravo iz Dječjeg  gradskog kazališta Čakovec i odabralo svoj životni poziv, što svjedoči o kvaliteti scenskog odgoja i obrazovanja u ovoj kazališnoj družini mladih.

Ovo je kazalište uz stariji PINKLEC i mlađu DADU obogatilo kazališni život mladih našeg grada, a gostovanjima i šire.

U četvrt stoljeća Dječjeg gradskog kazališta jedan je čovjek bio osnivač, voditelj, redatelj, dramaturg, a ako je trebalo i scenograf, pa i glumac.

Riječ je o Dejanu Buvaču, neponovljivom čovjeku, koji poznaje dječju psihologiju i kazališni “zanat” i s mnogo ljubavi pristupa mladima. Zahvaljujući njemu i njegovom timu – kostimografkinji, realizatorima scenografije, glazbenim suradnicima, ovo dječje kazalište djeluje u kontinuitetu odgajajući tako buduću kazališnu publiku našeg grada. (dr.sc. Mira Kermek Sredanović)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije