DOSTI

ŽELIM – POMOĆ DIJELIM III Nastavlja se projekt Želim – pomoć dijelim, u okviru Poziva Zaželi – program zapošljavanja žena

Dana 20.09.2022. održana je početna konferencija projekta Želim – pomoć dijelim III. Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije (DOSTI) nastavilo je sa pružanjem usluge pomoći u kući diljem Međimurske županije. Radi se nastavku projekta  Želim – pomoć dijelim, u okviru Poziva Zaželi – program zapošljavanja žena, faza III. Projekt je financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda u ukupnoj vrijednosti 1.036.740,00 kn.

Obvezni partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Čakovec, Centar za socijalnu skrb Prelog i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Čakovec. Konferenciji su prisustvovali predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured Čakovec, gospodin Nikola Hren, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Prelog gđa. Melita Novak – Ban, predstavnici medija, žene zaposlene na usluzi pomoći u kući, članovi Društva, korisnici usluge pomoći u kući.

Projekt je ukratko predstavila voditeljica projekta Tina Štefan Markušić. Okupljene je pozdravila i Predsjednica DOSTI gđa. Miljenka Radović, svima je zahvalila na kvalitetnoj suradnji i susretljivosti prilikom prijave i provedbe projekta. Opći cilj projekta je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na slabije razvijena područja i područja s većom nezaposlenosti. Ranjive skupine su žene od 50 godina i više, liječene ovisnice, osobe s invaliditetom, azilantice, beskućnice, pripadnice romske nacionalne manjine, žrtve obiteljskog nasilja, povratnice s odsluženja zatvorske kazne. Ciljana skupina projekta su nezaposlene žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem prijavljene u evidenciju HZZ – a u okviru kojih je prijavitelj/partner dužan dati prednost teže zapošljivim/ranjivim skupinama u lokalnoj zajednici. Korisnici projekta  su osobe s invaliditetom, starije osobe i/ili nemoćne osobe s područja Međimurske županije. Projekt traje 8 mjeseci dok se usluga pomoći u kući pruža u ovoj fazi 6 mjeseci. Započeo je 28.7.2022. i završava 28.3.2023. Zaposlili smo ukupno 21 ženu, pripadnicu ranjive skupine koje pružaju uslugu pomoći u kući krajnjim korisnicima projekta.

Prisutnima su se obratili ravnateljica CZSS Prelog i predstojnik HZZ-a, Područni ured Čakovec. Gosp. Hren je naglasio da možemo očekivati IV fazu programa Zaželi već iduće godine koja bi mogla ponovno trajati 24 mjeseca kao što je to bilo u prvoj fazi. Svoje iskustvo rada podijelila je i jedna od zaposlenica na projektu gđa. Katarina Pongrac te jedna od korisnica usluge gđa. Katarina Marčec. Možemo zaključiti da je provedba ovog projekta jednako vrijedna kako zaposlenim ženama tako i korisnicima usluge pomoći u kući.

Ovim vrijednim projektom ojačati ćemo ulogu žena u obitelji i zajednici, povećati stupanj zaposlenosti teže zapošljivih skupina na tržištu rada, ublažiti posljedice nezaposlenosti, pružiti uslugu pomoći u kući za 126 korisnika, povećati kvalitetu njihova života, povećati stupanj socijalne uključenosti te prevenirati preranu institucionalizaciju korisnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije