Ovo nisu promjene već klimatski kaos, kaže Filip Palašek s Munđarovog brega
Krajem kolovoza živo je bilo u Čurinovoj grabi u Pleškovcu. U vinogradu Mohokos berači su krenuli u berbu chardonnaya.
– Ovdje beremo već godinama, ali nikad ovako rano! – složili su
se. Brali su za Vinariju Munđarov breg iz susjednog Frkanovca
koju vodi Filip Palašek.
– Lani smo ga brali 4. rujna, a bilo je sušno. Ne pamtim berbu u
kolovozu, u mojoj obitelji, bližoj i široj, garantirano je nije
bilo nikad! – rekao nam je Palašek. Chardonnay s hektara
vinograda ići će za pjenušac.
“Kace” su do traktora nosila dva gimnazijalca, maturanti
Leon Vajda i Andrija Palašek iz Čakovca. Tek kad
je sve dopremljeno do podruma krenulo je prešanje.
– Kroz nekoliko dana prelazimo na sauvignon i potom na muškat
žuti. Za chardonnay bi trebalo biti 80 Oechsla (šećeri). To je
postignuto već tjedan uoči berbe. Bila je izrazito sunčana
sezona. Ove kiše nisu ostavile posljedice, tek su se bobice malo
napile. Idemo na brzu preradu bez maceracije, da bude što
svježije i da sačuvamo arome – kaže gazda.
Prinosi
će biti nešto manji, ali kvaliteta je iznimna. Danas je važnije
ubrati ranije da kiseline ne padnu, nego li čekati da šećeri
narastu!
– Sve ovo nisu promjene, nego klimatski kaos! Moj je pristup
stoga drugačiji. Bolje je ostaviti vrhove da rade sjenu kako
grožđe ne bi izgorjelo. Uz to, protivnik sam otvaranja zemlje,
frezanja, oranja… Gorice nisu teren za golf, a uništit ćemo
bioraznolikost mikroorganizama. Žive u simbiozi s korijenom
korova i lozom. Bakterije roda rhizobium fiksiraju dušik iz zraka
kako bi ga loza mogla koristiti – pojašnjava.
Uz previše malčiranja sunce prži golo tlo vinograda. Stoga je on
malčirao samo jednom te ne koristi herbicide i bakar. Trava je
visoka, vrhovi loze nepodrezani, a mirisi opojni. Za godinu dana,
opojan će zasigurno biti i pjenušac od chardonnaya!
*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.515