Završen 12. EU tjedan u Međimurskoj županiji

EU tjedan u Međimurskoj županiji obilježava se dvanaesti put nizom aktivnosti, a ove godine je trajao od 2. do 10. svibnja 2012 . U prvom dijelu, 2. svibnja održana je Svečana sjednica Savjeta za europske integracije na kojoj je župan Međimurske županije Ivan Perhoč kao predsjednik Savjeta podnio izvješće o radu u protekloj godini koje je jednoglasno usvojeno.

Tajnik Savjeta Darko Radanović predstavio je plan rada za 2012./2013., posebno istaknuvši pripreme za ulazak Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije 1.srpnja 2013. Zamjenik župana Matija Posavec izrazio je nadu da će sve poduzete aktivnosti rezultirati i proslavom ulaska RH u EU na području Međimurja kao jedine županije koja direktno graniči sa dvije zemlje članice.

Također je iznio podatke o stanju provedenih projekata i izrazio zadovoljstvo što Međimurska županija prednjači po prijavljenim i provedenim projektima, ali i visini sredstava povučenih iz fondova Europske unije. Dan kasnije, u I. osnovnoj školi Čakovec održano je finale jubilarnog 10. EU KVIZA koje je otvorio župan Ivan Perhoč. 

U finalu  je sudjelovalo pet timova (OŠ Prelog, OŠ Strahoninec, OŠ Mursko Središće, OŠ Nedelišće i I. OŠ Čakovec). Učenici su pokazali izvrsno znanje iz područja povijesti, zemljopisa i institucija EU. Pobijedila je OŠ Prelog, drugo mjesto pripalo je OŠ Strahoninec, a treće I.OŠ Čakovec. Isti dan u caffee baru PODROOM održan je ULTIMATE PUB QUIZ .

Riječ je o interaktivnom i zabavnom kvizu u kojemu su  se ekipe natjecale u deset krugova s različitim kategorijama pitanja (opće znanje iz europske povijesti, zemljopisa, glazbe, kulture itd.) Ekipe su se sastojale od pet članova, plus jedna rezerva, a osim ekipa učenika srednjih škola, profesora, županijskih djelatnika i novinara, u kvizu su sudjelovali i predstavnici Međimurske i Varaždinske županije.

Pobijedila je ekipa Gimnazije Varaždin, drugo mjesto osvojila je Redea, a treće domaćini predstavnici Međimurske županije koji su nagradu prepustili timu novinara Vox populi. Nagrade sponzora OPG Dvanajščak – Kozol, OG Biber, Turistički kompleks Cimpera, Zagrebačke banke uručili su Darko Radanović, tajnik Savjeta za EI Međimurske županije i  Peter Hopwood voditelj i pokretač PUB QUIZA u Republici Hrvatskoj.

4. svibnja 2012. na Međimurskom veleučilištu Paolo Berizzi, zamjenik veleposlanika EU u RH i šef Odjela za politička, gospodarska i trgovinska pitanja, održao je predavanje ” Republika Hrvatska  – nova članica Europske unije”. Na predavanju je bilo prisutno više od pedeset studenata koje je najviše zanimalo što konkretno za njih kao studente znači skori ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju.

U čakovečkom Centru za kulturu 7. svibnja održano je predavanje ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Ministrica Pusić upoznala je pretežno mlade stanovnike o iskustvima u pristupanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji, nakon čega su postavljena brojna pitanja na koja je ministrica davala odgovore.

Dan Europe obilježen je 8. svibnja u Prelogu. U centru grada bio je postavljen štand s informativnim i promotivnim materijalima na kojem su građani mogli dobiti sve informacije o Europskoj uniji i procesu ulaska Hrvatske u EU. Za zabavni dio programa pobrinuli su se mališani iz dječjeg vrtića Fijolica i nižih razreda Osnovne škole Prelog. Podijeljena u više grupa, djeca su tematski svojim kostimima, likovnim radovima, plesom i pjesmom predstavila nekoliko zemalja članica EU, od Poljske, Mađarske, Slovenije do Italije i Nizozemske, te svojom igrom i veseljem privukla i ostale građane da se pridruže u slavlju.

Dan Europe proslavljen je na Trgu Republike u Čakovcu. Pored info-štandova bili su postavljeni i štandovi tradicijskih proizvoda i zanata čime se željelo pokazati kako ćemo  svoje tradicijsko nasljeđe i bogatstvo ulaskom u Europsku uniju moći još lakše i jednostavnije predstavljati i ostalim državama članicama EU. Proslavi su se pridružila djeca dječjih vrtića Bambi, Dječja mašta, koji su oslikavali trg.

Idućeg dana proslava je organizirana i na glavnom trgu u Murskom Središću. Pored info štandova, organizirane su igraonice za najmlađe stanovnike Murskog Središća koja su crtala na temu Europske unije, a za prigodni zabavni program pobrinuli su se učenici Osnovne škole Mursko Središće i djeca Dječjih vrtića Maslačak i Dječja maštanja.

Cilj programa EU tjedna je na kvalitetan zabavno edukativni način informirati sve dobne i interesne skupine o Europskoj uniji pa su se s tim razlogom tijekom europskog tjedna provodile nagradne EU pitalice na lokalnoj radio postaji. Sva događanja bila su izvrsno posjećena što je dokaz da su Međimurci i dalje zainteresirani za sve teme vezane za Europsku uniju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije