DOSTI

ZA BOLJI ŽIVOT IV Uslugom osobne asistencije do poboljšanja kvalitete života osoba sa invaliditetom

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije privodi kraju projekt “Za bolji život IV” koji je u stopostotnom iznosu financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., “Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom faza III”

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.000.000,00 kuna. Provedba projekta traje 20 mjeseci, odnosno od 08. siječnja 20221. do 08. rujna 2022. godine. Dana 05. rujna 2022. godine održana je završna konferencija projekta “Za bolji život IV”.

Ciljana skupina projekta su osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, te intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima. Društvo pružanjem usluge osobne asistencije doprinosi unapređenju kvalitete života korisnika, povećanju njihove socijalne uključenosti te samostalnosti i neovisnosti o članovima obitelji.

Sudionicima konferencije obratila se Dolores Andročec, koordinatorica projekta. Uz uvodne riječi koordinatorica je istaknula da je usluga osobne asistencije jedna od najvažnijih socijalnih usluga jer izravno doprinosi poboljšanju kvalitete života i socijalnom uključivanju osoba sa invaliditetom i izravno utječe na pristup obrazovanju, zapošljavanju i društvenom životu osoba sa invaliditetom. Također se omogućuje njihovim obiteljima/skrbnicima lakše zadržavanje posla, pristup zapošljavanju, radu kao i kvalitetnijem provođenju slobodnog vremena te ostalih dnevnih aktivnosti.

Prisutnima se obratila dr.sc. Sonja Tošić Grlač, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije. Naglasila je problem što usluga osobne asistencije još nije regulirana zakonom, te se takva usluga može nažalost, osigurati samo putem udruga koje apliciraju projekte na natječaje i to samo za ograničeni broj korisnika.

Tijekom provedbe projekta pružena je usluga osobne asistencije za ukupno 15 korisnika i pruženo je više od 35.000 sati usluge osobne asistencije.

Koordinatorica projekta zahvalila se svim prisutnima te je nakon završne konferencije održan prigodni domjenak.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije