VODI DVIJE ŽUPE

ŽUPNI UPRAVITELJ Mislav Mikac krenuo s misama i u Župi Macinec

Prvu misu održao je u obnovljenoj kapelici Gospe Lurdske u Trnovcu

Do nedavno, mladi Mislav Mikac bio je đakon u nedelišćanskoj župi. Danas pak vodi dvije župe – u Gornjem Mihaljevcu i Macincu! 

Počelo je prije godinu dana, umirovljenjem Ivana Vugrinčića, župnika u Gornjem Mihaljevcu. Na njegovo mjesto postavljen je Mislav Mikac. Ovih dana, prijevremeno je u mirovinu pošao i Stjepan Markušić, župnik u Macincu. 

Kako svećenika nedostaje, Varaždinska biskupija odlučila je Mislavu Mikacu ukazati dodatno povjerenje. Stoga je postavljen i za župnog upravitelja susjedne Župe Macinec! Na tu je dužnost stupio 1. kolovoza te je prvu misu održao u petak, 5. kolovoza, u Trnovcu.

– Super je, drago mi je vidjeti koliko ljudi pomažu. Još mi je sve pomalo novo, ali sve će to funkcionirati – kazao nam je nakon mise koju je održao u obnovljenoj kapelici Gospe Lurdske u Trnovcu. 

Nema razlike

– Ova misa održana je uz blagdan Gospe Snježne koji pada na 5. kolovoza, riječ je o proštenju u Trnovcu – kazao nam je župni upravitelj Mikac. 

Pitali smo ga i koja je razlika između župnika, što je u Gornjem Mihaljevcu, te župnog upravitelja, što je u Macincu. 

– Prema crkvenom kanonu ne možeš biti župnikom u dvije župe. No, ovlasti su jednake, u praksi je riječ o istome – pojasnio nam je. 

Kako smo načuli, mogao bi ostati na čelu obiju župa, neće to biti samo privremena mjera nakon odlaska župnika Markušića. Vrijeme će pokazati.

– Župe nisu velike, svaka ima otprilike dvije tisuće stanovnika. Riječ je o nešto starijim popisima, Gornji Hrašćan je recimo prilično narastao. No, valjda smo tu negdje – kaže, ne bojeći se izazova. 

Nakon mise u Trnovcu održao je i nedjeljnu misu u samom Macincu te još jednu u Trnovcu, gdje je kapelica zasjala novim sjajem. Naime, dovršeno je njeno višegodišnje uređenje koje je počelo hidroizolacijom. 

– Ove godine Općina je uložila dvjestotinjak tisuća kuna u kapelicu u Trnovcu. Uređena je unutrašnjost kapelice, to jest podovi, maleraj i struja. U tu svotu ide i nova kovana ograda oko kapelice. Priprema za ogradu je napravljena i radovi kreću ovih dana – kaže Nikola Novak, načelnik Općine Nedelišće. 

*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.512

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije