Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom

ODRŽANA EVALUACIJA Usluga osobne asistencije obuhvaća neophodnu praktičnu pomoć za osobu s invaliditetom i njezinu obitelj


Udruga invalida Koprivničko-križevačke županije održala je tokom srpnja 2022.,  u
prostorima Restorana “PREPELICA” U Otoku evaluaciju za osobne asistente, korisnike usluge osobne asistencije i članove njihovih obitelji. Evaluacija je održana u sklopu projekta “Olakšajmo život osobama s invaliditetom II” financiranog iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza III.

Radi se o projektu u suradnji s Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske
županije. Ukupna vrijednost projekta je 1.934.778,00 kuna, a trajanje provedbe je do 2023. godine. Na samom početku okupljenima se obratila i kratko predstavila suradnju na provođenju projekta Miljenka Radović, mag.iur., predsjednica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije.

Evaluaciju je provodila Lea Jurković, socijalna radnica s dugogodišnjem iskustvu u radu s osobama s invaliditetom. Prvi dio održan ja za osobne asistente, a drugi dio za korisnikeosobne asistencije i članove njihovih obitelji.

Usluga osobne asistencije obuhvaća neophodnu praktičnu pomoć za osobu s invaliditetom i njezinu obitelj, ali osim fizičke pomoći, obuhvaća i puno složeniji, često i zahtjevniji dio, u kojem čovjek u taj odnos daje sebe samoga. Kada osoba svakodnevno dolazi u neku obitelj, ona postaje dio te obitelji, dio intime koju najčešće volimo držati sami za sebe, veže se uz obitelj kao još jedan njezin član. To je vrlo važan i zahtjevan proces za obje strane. Istaknuta je potreba za većim vrednovanjem rada osobnih asistenata, koju prepoznaju ne samo osobni asistenti, već i sami korisnici. Istaknut je problem prekratkog radnog vremena, česte promjene osobnih asistenata i nedostatak asistenata mlađe životne dobi, što je najčešće rezultat premalih primanja, ugovora o radu vezanog uz trajanje projekta i drugih administrativnih uvjeta rada koji ne odgovaraju zaposlenim osobama. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije