GENIJALNA SLASTIČARKA

MEĐIMURKA MAŠA SALOPEK U kratkom roku do slastičarke svjetskog glasa!

U samo pet godina od završenog tečaja slastičarstva stigla je do nagrade Best Chef Awards za najbolju slastičarku

Slastičari su odgovorni za kreiranje i dizajn kolača, peciva i
ostalih slastica. To je ozbiljan posao koji zahtijeva kreativni
talent i oko za detalje, kao i razne druge vještine, a uz sve to
u kuhinji se skoro uvijek radi pod velikim
pritiskom. Čakovčanka Maša Salopek,
dobitnica strukovne nagrade The Best Chef Awards za najboljeg
pastry chefa u svijetu 2021. godine, u slastičarske je vode
zakoračila relativno kasno, u svojoj dvadeset i osmoj godini,
piše Index.

Nakon završetka diplomskog studija hrvatskog jezika i
književnosti te bibliotekarstva, deset je mjeseci, sa svojim
partnerom Filipom, putovala po jugoistočnoj
Aziji. Upravo se ovo putovanje pokazalo sudbonosnim – odlučila je
da ne želi raditi kao profesorica ili bibliotekarica.

U kratkom roku do svjetskog glasa

U zemljama gdje je kulinarstvo dignuto na visokoškolski stupanj,
za slastičara se školuje tri ili četiri godine. Maša je upisala
dvomjesečni tečaj slastičarstva početkom 2016. godine. Smjelo i
smjerno pristupila je novoj životnoj avanturi, redajući
stažiranja i angažmane u hrvatskim restoranima. A onda se 2018.
godine dogodila Hiša Franko.

Riječ je o slovenskom restoranu s dvije Michelinove zvjezdice
koji se redovito pojavljuje na najprestižnijim popisima najboljih
svjetskih restorana, mjestu koje je Mašu profesionalno oblikovalo
u pastry cheficu svjetskog glasa.

“Nakon dvije i pol godine iskustva, usudila sam se okušati u Hiši
Franko. Tražili su pastry chefa i već mi je nakon tri dana
ponuđen posao. Priliku sam objeručke prihvatila iako je to bio
ogroman profesionalni izazov jer do tada nisam poznavala ni
tehnike niti način rada u restoranu tako visokog, svjetskog
kalibra. Ono što me zapravo još i danas golica je činjenica da
tamo iznova, svakoga dana, nešto novo shvatim ili naučim”, kaže.

Nema tajne za uspjeh, sve je u upornosti

Ako pitate Mašu Salopek, reći će vam da ne postoji tajna
receptura kako postati vrhunski stručnjak u bilo kojem području,
pa tako ni u slastičarstvu. 

“Biti uporan i snažan kao mazga, trajno stremljenje prema
usavršavanju, ponizno prihvaćanje kritike i učenje na greškama.
Razumijevanje namirnica, palete okusa i mirisa, kvalitete i
tehnika obrade, stalna znatiželja, strast, a ponekad i ludost.
Puno je tu i žrtvovanja, rijetkih susreta s voljenima, dugih sati
na nogama, kronična neispavanost, nostalgija, ali sve to pred
strastvenim ciljem gubi na vrijednosti”, govori.

Svega pet godina nakon završetka dvomjesečnog tečaja
slastičarstva, Maša je 2021. godine u Amsterdamu osvojila nagradu
Best Chef Awards za najbolju slastičarku. Riječ je o prestižnoj
svjetskoj nagradi koju dodjeljuju isključivo renomirani
profesionalci iz gastronomske industrije.

Upitana o toj nagradi, Maša nam skromno odgovara kako ju je ova
nagrada natjerala da radi još više i predanije, a zasluge
pripisuje cijelom timu Hiše Franko, dodajući kako na svijetu ima
puno većih i boljih pastry chefova od nje.

Cijeli članak pročitajte klikom ovdje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije