Završen prvi dio EU tjedna u Međimurju

EU tjedan u Međimurskoj županiji obilježava se nizom aktivnosti dvanaestu godinu za redom, a ove godine traje od 2. do 9. svibnja. U prvom dijelu, 2. svibnja održana je svečana sjednica Savjeta za europske integracije na kojoj je Župan Međimurske županije Ivan Perhoč kao predsjednik Savjeta podnio izvješće o radu u protekloj godini koje je jednoglasno usvojeno.

Tajnik Savjeta Darko Radanović predstavio je plan rada za 2012./2013., posebno istaknuvši pripreme za ulazak Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije 1. srpnja 2013. Zamjenik župana Matija Posavec izrazio je nadu da će sve poduzete aktivnosti rezultirati i proslavom ulaska RH u EU na području Međimurja kao jedine županije koja direktno graniči sa dvije zemlje članice.

Također je iznio podatke o stanju provedenih projekata i izrazio zadovoljstvo što Međimurska županija prednjači po prijavljenim i provedenim projektima, ali i visini sredstava povučenih iz fondova Europske unije.Idućeg dana, 3. svibnja u I. osnovnoj školi Čakovec održano je finale jubilarnog 10. EU kviza koje je otvorio župan Međimurske županije Ivan Perhoč.

U finalu  je sudjelovalo pet timova (OŠ Prelog, OŠ Strahoninec, OŠ Mursko Središće, OŠ Nedelišće i I. OŠ Čakovec). Učenici su pokazali izvrsno znanje iz područja povijesti, zemljopisa, država i institucija EU. Pobijedila je OŠ Prelog, drugo mjesto pripalo je OŠ Strahoninec, a treće I.OŠ Čakovec kojima su nagrade uručile Dijana Pahek, stručna suradnica u UO za obrazovanje, kulturu i sport, Vesna Haluga, pročelnica UO za gospodarstvo, promet i EI te Nevenka Šopar,  ravnateljica I. OŠ Čakovec.

Istoga dana u caffe baru PODROOM održan je ULTIMATE PUB QUIZ. Riječ je o interaktivnom i zabavnom kvizu u kojemu su  se ekipe natjecale u deset krugova s različitim kategorijama pitanja (opće znanje iz europske povijesti, zemljopisa, glazbe, kulture itd.) Ekipe su se sastojale od pet članova, plus jedna rezerva, a osim ekipa učenika srednjih škola, profesora, županijskih djelatnika i novinara, u kvizu su sudjelovati i predstavnici Međimurske i Varaždinske županije.

Pobijedila je ekipa Prve Gimnazije Varaždin, drugo mjesto osvojila je REDEA, a treće predstavnici Međimurske županije koji su nagradu prepustili timu novinara VOX POPULI. Nagrade sponzora Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Zagrebačke banke, OPG Dvanajščak – Kozol, OG Biber i Turističkog kompleksa Cimper uručili su Darko Radanović, tajnik Savjeta za EI Međimurske županije i Peter Hopwood, voditelj i pokretač PUB QUIZA u Republici Hrvatskoj.

U petak, 4. svibnja na Međimurskom veleučilištu Paolo Berizzi, zamjenik veleposlanika EU u RH i šef Odjela za politička, gospodarska i trgovinska pitanja, održao je predavanje “Republika Hrvatska  – nova članica Europske unije”. Na predavanju je bilo prisutno više od pedeset studenata koje je najviše zanimalo što konkretno za njih kao studente znači skori ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju. Paolo Berizzi je po završetku predavanja, u pratnji zamjenika župana Matije Posavca obišao Međimursko veleučilište i Tehnološko inovacijskog centra Međimurja.

Sljedeći tjedan će se povodom Dana Europe na glavnim trgovima gradova građani moći informirati o Europskoj uniji, a biti će organiziran i prigodni zabavni program. Tako će se Dan Europe u Murskom Središću obilježiti u ponedjeljak, 7. svibnja, dan kasnije u Prelogu, dok će na sam Dan Europe 9. svibnja proslava biti u Čakovcu.

U ponedjeljak, 7. svibnja s početkom u 13.30 u Centru za kulturu će se održati javna tribina pod naslovom “Republika Hrvatska – nova članica Europske unije”. Na tribini će govoriti Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova, a ovom tribinom se želi pružiti mogućnost stanovnicima Međimurja da se podrobnije informiraju o promjenama koje će donijeti članstvo te dobiti odgovore na pitanja koja dosad nisu imali prilike postaviti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije