zaljubljenica u likovnu umjetnost

VRATIŠINEC Profesorica likovne kulture Marina Mrazović: Kad se zaključam u atelje…

Profesorica likovne kulture Marina Mrazović (39) iz Vratišinca od malih nogu je zaljubljenica u likovnu umjetnost

Slikarstvom se ozbiljnije počela baviti u srednjoj školi gdje se školovala za dizajnera unutrašnjeg interijera, a nakon toga svoje likovno znanje i zvanje usavršila je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Ono što je naučila danas prenosi osnovnoškolcima u školama u Vratišincu i Strahonincu, a radi i kao voditeljica likovnih radionica u Likovnom udruženju grada Čakovca.

Crta i slika za svoju dušu, a kako ističe, njen stil spada u akcijsko slikarstvo, ekspresionističku praksu u kojoj se kao umjetnica usredotočuje na sam proces stvaranja dok boje i kompozicije spaja prema osjećaju.

–  Volim biti aktivna pred platnom, a ne slikam samo sa kistovima već i sa građevinskim špahtalama i sprejevima. Slikam na velikim formatima, a često se dogodi da paralelno radim i na desetak slika. Volim kombinirati različite stilove slikarstva, a kad nisam zadovoljna sa slikom, pustim je da “odstoji”. Ako ni nakon nekoliko dana nisam zadovoljna viđenim, prekrijem sliku slojem boje pa krenem ispočetka, otkriva nam slikarica. Podrška u radu su joj suprug Karlo te sinovi (također nadareni za slikarstvo) Timon (11) i Tian (8), a kako doznajemo, kad je u ateljeu često zaključa vrata kako bi se potpuno mogla posvetiti kreativnom procesu. 

M. Mrazović je svoje radove izlagala i na izložbama od Rijeke do Novog Sada, ali kako napominje, još nije imala svoju samostalnu izložbu jer većinu radova pokloni prijateljima i obitelji. 

U školi

Kao netko tko živi za umjetnost, ljubav prema likovnom izričaju nastoji prenijeti i na svoje učenike, ali tu se susreće s brojnim izazovima.

–  Mislim da bi trebalo biti više likovne kulture u školskom programu jer se crtanjem i slikanjem kod učenika razvija fina motorika i kreativnost. Likovna kultura u školskom programu zastupljena je tek jedan sat tjedno pa su zbog toga djeca slabo upućena u estetiku, a tijekom 35 školskih sati godišnje jedva da se stiže odraditi program, napominje Mrazović. Zbog toga je u školama u kojima radi pokrenula likovne grupe u sklopu kojih su učenici oslikali hodnike škola, a zahvaljujući kistovima pokrenuta je i međuškolska suradnja.

– Talent pronalazim kod dvoje učenika u razredu, a želju za rad kod njih petero, napominje Mrazović.

* Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.509

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije