porcijunkulovo

OD ČELIKA Stvarajte uspomene iz Čakovca uz SelfiČ – umjetničku instalaciju Nikole Vudraga

Nadasve talentirani Nikola, prema izgledu novog logotipa Turističke zajednice grada Čakovca, izradio je čeličnu skulpturu u obliku slova Č s izrezanim srcem na vrhu, koje predstavlja kvačicu na slovu

Nekoliko dana prije početka manifestacije “Porcijunkulovo 2022.”, na Trgu Republike niknula je, naizgled drvena, umjetnička instalacija. Naime, radi se o kreaciji uspješnog varaždinskog, a i svjetski poznatog umjetnika Nikole Vudraga.

Nadasve talentirani Nikola, prema izgledu novog logotipa Turističke zajednice grada Čakovca, izradio je čeličnu skulpturu u obliku slova Č s izrezanim srcem na vrhu, koje predstavlja kvačicu na slovu. Sada kada traju dani pozitivnih emocija i šarenih trenutaka, ta je umjetnina mjesto susreta mnogih posjetitelja koji stvaraju uspomene s Porcijunkulova i posjeta Čakovcu. 

Evo kako sam umjetnik Nikola Vudrag opisuje značenje i proces izrade novog čakovečkog postava: U Zenu, ensō (kružni oblik) označava krug koji je nacrtan rukom u jednom ili dva nesputana poteza kistom kako bi se izrazio trenutak kada je um slobodan prepustiti tijelu da stvara. On je simbol prosvjetljenja, snage, elegancije, svemira, ali i praznine. Smatra se i kako Enso simbolizira naše najdublje i najautentičnije “ja”. U zen budizmu se vjeruje da se osoba u potpunosti otkriva kada crta Enso. 

Zavaren corten čelik u obliku slova Č već ima i svoje ime – SelfiČ, kombinacijom pojma “Selfie” i slova “Č”, kao Čakovec. Dio eksponata varaždinskog umjetnika nalazi se i u Perivoju Zrinski.

Nikola nam je ujedno objasnio kako su sjedeća mjesta na instalaciji zamišljena i napravljena tako da malo naginju jedna prema drugoj. Tako se osobe, koje sjede i predmet su fotografiranja, stisnu jednu k drugoj, a fotografije ispadaju puno bolje.

Fotografirajte se s voljenim osobama uz instalaciju, podijelite fotografije na Instagramu uz hashtag #visitcakovec, a službeni kanal Turističke zajednice grada Čakovca će te vaše fotografije podijeliti na svojem profilu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije