PLEŠE, PROGRAMIRA, GLUMI...

DAVID PAHOR IZ MURSKOG SREDIŠĆA S reprezentacijom Slovenije postao europski breakdance viceprvak!

Mlada slovenska breakdance reprezentacija Plesne šole Zeko osvojila je drugo mjesto na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, a s njima i 12-godišnji David Pahor iz Murskog Središća

Nezamijećeno bi u našem kraju prošla vijest da je mlada slovenska breakdance reprezentacija Plesne šole Zeko proteklog vikenda osvojila drugo mjesto na IDO Europskom prvenstvu u njemačkom gradu Magdeburgu, ali nama u Međimurju ipak je posebno važna jer je u toj maloj plesnoj skupini iz Murske Sobote nazvanoj ‘The chosen ones’ (izabrani) nastupio i 12-godišnji David Pahor iz Murskog Središća. Uz ekipnu titulu europskog viceprvaka, David je na prvom velikom natjecanju na kojem je nastupilo oko 200 plesača iz 15 država osvojio i peto mjesto kao solo izvođač u svojoj kategoriji.

Osim što je iznimno talentirani breakdancer, gorljivo uči i programiranje, fasciniran je Rubikovom kockom koju često slaže, za dušu svira klavir, a glumi i u Malom kazalištu ‘Makamus’.

FASCINIRAN TRIKOVIMA

David će ujesen u sedmi razred Osnovne škole Mursko Središće, a breakdanceom se bavi oko šest godina. Trenirati je počeo u Plesnom studiju Nexus u Čakovcu, uz trenera Zlatka Tomašića, a kad je klub prestao s radom, David je, i dalje žarko želeći plesati, svoj novi plesni dom pronašao u Murskoj Soboti u Plesnom klubu Zeko, uz trenera Dejana Zečeviča.

– Kad sam bio mali, fascinirali su me trikovi koje bi izvodili plesači, kako skaču i rade nešto što je meni jako čudno i što sam mislio da ja nikad ne bih mogao napraviti. Ali neke trikove sad mogu i ja, pojašnjava David, pa dodaje da mu je trenutno najdraži pokret tzv. helikopter.

Proplesao je, nadovezuje se mama Ružica Pahor, zapravo potpuno spontano i neočekivano – na jednom putovanju, uz animatora, David je krenuo u svoj prvi plesni dvoboj (tzv. battle), iako dotad nikad nije plesao, trenirao, pa čak ni gledao kako drugi plešu breakdance.

– Oko njih dvojice se okupila grupica djece, svi su ih gledali i navijali, a kad je završilo, animator nas je pitao gdje David pleše, na što smo mi ostali u čudu, jer nije nigdje, niti se prije susretao s breakdanceom. Njegova preporuka bila je da ga obavezno upišemo i tako smo pronašli Nexus i trenera Zlatka, pojašnjava mama Ružica.

PERFEKCIONIST

Kad je novi početak potražio u Sloveniji, na prvi trening stigao je stisnut i ispočetka se činilo da spoj neće biti dobar, ali čim se ubacio u trening starije skupine, trener je vidio da će se brzo uklopiti. Pažljivo je pratio i slušao upute, a vještine kojima su drugi već vladali na njega nisu djelovale demotivirajuće nego upravo suprotno, fascinirale su ga i marljivo je radio da ih i on svlada.

– David je perfekcionist i kod njega nema između, štogod radio mora biti savršeno, što se vidjelo i u njegovu solo nastupu – od tolike želje da dobro odradi ga je obuzela trema i sav se stisnuo, mislio je da nema više energije, iako je realno mogao postići i puno bolji rezultat. To se vidjelo odmah poslije kad je nastupio s grupom i otplesao je kao drugi David. No, situacije su to u kojima treba imati i malo sreće, jer se može dogoditi da vam u ranijoj fazi natjecanja suparnik bude plesač koji postane prvak. I zato ga suprug Renato i ja pokušavamo malo omekšati, uvijek razgovaramo da se rad i trud nagrađuju, ali da za neke stvari jednostavno treba imati sreće, ističe mama Ružica.

PROGRAMIRANJE, MONTIRANJE, VIRTUALNA STVARNOST

Za dječaka od 12 godina, David već ima postavljene životne ciljeve – zna da se želi baviti programiranjem.

– Uvijek sam htio napraviti svoju igricu, kakvu sam ja htio igrati kad sam bio manji ali takve nije bilo. Krenuo sam ove godine u Online školu programiranja za djecu i tinejdžere ‘Coding giants’, naučio sam programirati u Minecraftu, a od jeseni ću i programski jezik C, rekao je mentor da sam spreman, govori David.

Kao i svi njegovi vršnjaci, voli igrati igrice, ali sve više vremena posvećuje programiranju i montiranju videa, a posebno ga privlači virtualna stvarnost (VR) jer se, kaže, može osjećati kao da je na nekom drugom mjestu.

NOVA MOTIVACIJA

Uz školske obaveze, na treninge u Mursku Sobotu Davida roditelji voze dva puta na tjedan, a još dodatno trenira uz kondicijske trenere u Murskom Središću. S prvenstva se vratio ne samo s ekipnim peharom i solo petim mjestom, nego i dodatnom motivacijom da bude još bolji i nauči još novih trikova.

– Na jednom me nastupu u dvoboju pobijedila djevojčica koja se vrtjela na glavi, ali radila je samo to i to me malo čak naljutilo. Prije mjesec i pol sam onda počeo i doma vježbati, a sad kad sam vidio da malci od 5-6 godina već plešu kao mi u višim kategorijama, još ću više trenirati, odlučio je David.

RAZVESELITI DRUGE

S jednakim žarom pristupa svim svojim aktivnostima, pa i sviranju klavira koji uči privatno, te glumi u Makamusu.

– Volim glumiti u predstavama da me puno ljudi gleda, a pogotovo volim nasmijavati ljude i tužan sam kad je netko kraj mene tužan ili ljut pa ga pokušavam usrećiti, pojašnjava David, pa dodaje da mu se posebno sviđa opuštenost na probama, koje nemaju zadan raspored nego se okupe spontano, vježbaju na različitim lokacijama u gradu i obavezno kad završe odu na sladoled.

– Svestran je jer se još traži, a mi kao roditelji smo tu da mu budemo vjetar u leđa. Da sutra kaže da ne želi više plesati, u tome bismo ga podržali, iskreno govori mama Ružica, ali sve dok vide žar u očima svojeg sina jedinca, dodaje, ništa nije problem.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije