BABY BOOM

RODE VOLE NAŠ KRAJ Međimurje u 2022. godini ima 53 mlade bijele rode!

Rekorderi u broju mladih ptica su dva gnijezda u Kotoribi te jedno u Novakovcu s po četiri mlade rode

U Međimurju aktivno gnijezdi i razmnožava se bijela roda (Ciconia ciconia). Kvaliteta staništa omogućava dostupnost hrane u sezoni gniježđenja i poditzanja mladih od ožujka do kolovoza pa se rode već generacijama vraćaju u Međimurje, piše Međimurska priroda.

Tijekom ove proljeća, vratile su se rode u 25 gnijezda diljem Međimurja od kojih su aktivna gnijezda s mladima u naseljima: Zebanec, Sv.Martin na Muri, Mursko Središće, Podturen, Novakovec, Novakovec, Dekanovec, Domašinec, Gardinovec, Palovec, Palinovec, Hodošan, Draškovec, Donji Vidivec, Kotoriba, Totovec, Vularija, Gornji Haščan, Nedelišće. Aktivna gnijezda bez mladih su u naseljima: Ferketinec, Mala Subotica i Goričan.

Gnijezdo u Kotoribi

Rekorderi u broju mladih ptica su dva gnijezda u Kotoribi te jedno u Novakovcu s po četiri mlade rode. Po 3 mlade rode zabilježili smo u naseljima: Sv. Martin na Muri , Podturen, Dekanovec, Palinovec, Kotoriba, Totovec i Nedelišće.

Osim dva obilaska tijekom vremena gniježđenja koji su obavili stručni djelatnici i čuvarska služba, djelatnici su obavili i treći obilazak zajedno s ovlaštenim prstenovačem kako bi se mlade rode prstenovale.

Prstenovanje ptica je metoda istraživanja kojom obilježavamo mlade ptice posebnim prstenima radi proučavanja njihovih selidbi (migrcija) i načina života. Prsteni, aluminijski i plastični, s oznakom ustanove koja obavlja prstenovanje i serijskim brojem kombinacije slova i brojki, pričvršćuju se na po jednu nogu ptice. Prstenovanje je kao znanstvenu metodu uveo 1899. danski profesor Hans Christian Cornelius Mortensen. U Hrvatskoj je prstenovanje započeto 1910., a upravo su bijele rode zajedno s lastavicama bila prve prstenovane ptice.

Bijele rode prstenujemo dok su još ptići u gnijezdu te ovlašteni prstenovači postupaju s pticama vrlo obzirno kako nakon prstenovanja nebi bile ozlijeđene.

Međimurska priroda organizira i koordinira prstenovanje mladih bijelih roda u Međimurju od 2011. godine. Tijekom ovogodišnjeg obilaska prstenovano je 46 mladih bijelih roda od ukupno 53 koje su zabilježene u 22 gnijezda. Naime, neka gnijezda zbog svoje visine i nepristupačnosti nisu dostupna za prstenovanje dok su u pojedinim gnijezdima mlade rode bile premale za prstenovanje. Prstenovanje je proveo licencirani prstenovač Boris Božić, a logističku pomoć pruža HEP – ODS Elektra Čakovec koja osigurava kamion s dizalicom pomoću koje se prstenovač diže do gnijezda.

Najmlađi ptići bijelih roda zabilježeni su u Vulariji koji su bili premali za prstenovanje, a jedna odrasla imala je prsten te je u tijeku utvrđivanje gdje je bila prstenovana.

Podsjećamo da je bijela roda simbol očuvanih prirodnih staništa i tradicionalnih krajobraza te je njihova prisutnost u ovako velikom broju od čak 53 mlade rode potvrda da još uvijek živimo u zdravom i očuvanom okolišu. Njihov opstanak ovisi o ljudskom djelovanju, stoga zahvaljujemo svim građanima na dojavama i pomoći u očuvanju ove posebne vrste, javlja Međimurska priroda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije