NA ČAKOVEČKOM ADVENTU

ZANIMLJIV KULINARSKI PAR Riječanin Nikša i Francuskinja Elisa: Ljubav i posao preselili u Čakovec!

Plan je za početak raditi pekarske proizvode, kruh i slastice, većinom na bazi kiselog tijesta, te pripremati jela za doručak i brunch

Na ovogodišnjem Adventu u Čakovcu za oko nam je zapeo zanimljiv
štand Mela čiji su vlasnici zanimljiv par – Nikša
Mandić
(38) iz Rijeke i Elisa Dubos
(33) rodom iz grada Nancy u Francuskoj. Njihov je štand već na
prvo odisao jednom posebnom notom, pa ne čudi što smo se na njemu
zadržali neko vrijeme. 

Kako nam je rekao naš sugovornik Nikša, Međimurje posjećuje
od kada je upoznao Zorana Kolara (inače
Međimurca) u Rijeci pred 20 godina.

– Ovaj sam kraj zavolio kada sam ga prvi puta posjetio. Kada sam
prvi put krenuo kuhati profesionalno, pred oko 5 godina, smo se
počeli šaliti da ćemo otvoriti nešto u Međimurju. Malo po malo se
to počelo pretvarati u ozbiljan plan, i onda nam se pred nekoliko
mjeseci pružila dobra prilika, i nije bilo teško donijeti odluku
da ju prihvatimo. Elisa i ja smo prijatelji već godinama, i kada
je bila ovdje u posjetu prošlo ljeto joj se također svidjelo.

– Već tada smo joj rekli da ćemo ju zvati ako/kada budemo nešto
otvarali. Čim sam joj objasnio što želimo raditi rekla je da. U
međuvremenu nam se pridružio i Robert Krištofić,
svestran majstor koji sam i na svoju ruku uređuje cijeli prostor
gdje ćemo otvoriti bistro, rekao nam je Nikša. 

Njegova je profesionalna karijera započela pred 5 godina u
Lisabonu. Tada je radio kao web developer, što je ostavio i
upisao višu kulinarsku školu.

– Tamo sam upoznao Elisu, koja je već imala iskustva u
profesionalnim kuhinjama. Elisa i ja imamo sličan ukus i slične
kulinarske vizije i jako smo brzo kliknuli. Već onda smo počeli
razmišljati o suradnji i imali smo nekoliko ideja što bi mogli
raditi. U međuvremenu je došao COVID, ja sam se vratio u Hrvatsku
i na kratko smo se razišli. Elisa je nastavila raditi kao kuhar,
i kasnije kao chef nekoliko malih uspješnih Lisabonskih
restorana, a ja sam doselio u Zagreb i tamo se krenuo baviti
pekarstvom, prvenstveno kiselim tijestom (sourdough),
nastavlja. 

Na kraju ih je ipak ljubav prema kuhinji ponovno spojila. 

– I premda je veoma slično našim prvim idejama i zamislima, da
ste nas pitali pred 5 godina ni ona ni ja nikad ne bi rekli da će
naš prvi zajednički projekt biti baš u Čakovcu.

– Naš idući korak je Mela, bistro/pekarica koju se nadamo
otvoriti do kraja siječnja. Uzeli smo prostor bivšeg cafe-a
Millenium, na čijem preuređenju Robert i Zoran svakodnevno
marljivo rade, govori nam Nikša. 

Plan je za početak raditi pekarske proizvode, kruh i slastice,
većinom na bazi kiselog tijesta, te pripremati jela za doručak i
brunch. 

– Trudimo se da što god radimo bude inovativno, ali prvenstveno
pristupačno i jako fino. Recepte naravno djelomično baziramo na
našim prijašnjim iskustvima, ali i oboje jako puno čitamo i
istražujemo. Također oboje jako volimo jesti i probavati nove
stvari, tako da nam izvora inspiracije ne nedostaje. Naše ideje i
filozofije ne odnose se samo na hranu. 

Važno im je raditi sa kvalitetnim sezonskim namirnicama i u
suradnji s malim lokalnim proizvođačima. Tako se nadaju kroz neko
vrijeme izgraditi i više od samo poslovnih odnosa, te ojačati
zajednicu u kojoj su se našli. 

– Stvarno volimo raditi i isprobavati svašta i previše odgovora
nam pada na pamet, pa smo se za sada odlučili ograničiti na
doručak/brunch, budući da će nam to biti fokus kada otvorimo
bistro. Elisa je odabrala “turska jaja” (Çılbır), poširana jaja u
umaku od jogurta i češnjaka, sa mljevenom crvenom paprikom. A ja
ću onda odabrati nešto što savršeno paše uz to: msemmen,
sjevernoafrički “somun” od lisnatog tijesta. Mislim da smo upravo
dobili ideju za jelo, nadamo se da ćete ga doći probati,
zaključuju ovi vrsni kuhari koji su svoj život odlučili graditi
upravo u našoj zajednici.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije