Današnja Čajanka je u Društvenom domu u Donjem Koncovčaku okupila vrsne majstore koji rade visokokvalitetnu žganicu i osvajaju medalje na brojnim i važnim natjecanjima
Čajanka se održala po prvi put, kombinirale su se vrste poput
šljive, tropice i trešnje, no sudeći prema zaintresiranim
posjetiteljima, pred ovim zanimljivim događajem je uspješna
budućnost.
Zoran Turk, direktor direktor Turističke
zajednice područja Mure i gorice je o samoj Čajanci rekao
sljedeće: – Na području novoosnovane Turističke zajednice u
Općini Selnica već se godinama provodi Festival žganice Ficko za
koji smatram da ima mnogo potencijala. Ovakva čajanka, gdje se
kombinira domaća žganica s čajom, prvi put je organizirana,
a vjerujem kako je ovo nešto što s godinama može rasti. Nadam se
da ćemo tu moći ozbiljno pomoći, a u sljedeći Festival žganice,
koji će se održati u lipnju sljedeće godine, ćemo se ozbiljnije
uključiti.
Međimurskoj žganici predviđa svijetlu budućnost – Prije 20 godina
su i neke druge kombinacije počele skromno, poput vinara koji su
izrasli u nešto fantastično i veliko. Nadamo se da ćemo i mi s
našom žganicom, koja je uistinu kvalitetna, a što potvrđuju
stručnjaci, napraviti nešto posebno, brendirati je kao naš
proizvod koji ćemo distribuirati na tržište. – dodao je.
Kako je najbolje uživati u ovom idealnom napitku za zimske dane
otkrio nam je Branko Perčić – Skuhamo čaj, u
ovom slučaju lipov, a žganica može u čaj ili uz. Ukusnije je kada
je žganica u samom čaju, a dovoljno je samo malo šećera.