Nakon zajedničke pripreme na red dolazi uživanje u pripremljenoj hrani
Važan dio waldorfske pedagogije za djecu rane i predškolske dobi
su životno-praktične vještine. Djeca iz waldorfske skupine
Sunčeka Dječjeg vrtića Cipelica iz Čakovca sa svojim
odgojiteljicama Petrom Mićanović i
Milanom Hozmec zato svaki utorak koriste za
pripremu raznovrsnih jela.
Djeca uvježbavaju složene vještine guljenja i rezanja voća i
povrća, miješenja i oblikovanja tijesta, ribanja, mjerenja i
vaganja sastojaka. Sve aktivnosti se odrađuju timski, podjelom
zaduženja uz poticanje i promoviranje suradnje. Nakon
zajedničke pripreme na red dolazi uživanje u pripremljenoj hrani.
Tako su Sunčeka do sada degustirala tart flambee sa povrćem iz
vlastitog vrta, kolač od jabuka, palačinke sa domaćim pekmezom,
lisnato pecivo punjeno s jabukama, te peciva od crnog i
integralnog brašna u obliku ježića.
Iskustvenim učenjem upoznaje se svijet oko nas, prateći biljke od
sjemenke, preko rasta u vlastitom vrtu, sve do pripreme jela u
kojima se zajedno uživa, stvaraju se nova znanja i razvijaju nove
vještine. Naučeno i doživljeno djeca dijele s članovima
svojih obitelji, te se tako promovira održivi razvoj u vrtiću i
zajednici.