Mijo Špoljar u svijet proizvodnje ulja krenuo je 2015. nakon što je preuzeo uljaru od bivšeg vlasnika u kojoj je tada radio
Obitelj Špoljar je preuzela cijelo postrojenje uljare te
nastavila s tradicionalnim prešanjem ulja gdje je osnovni
energent drvo.
– Proizvodnja bučinog ulja nam je u početku bila potpuno sporedna
radinost, a glavni proizvodi za prodaju su nam bili pečene
pistacije, kikiriki, bijele koštice, no unatrag dvije godine se
omjer proizvoda zamijenio. Ulje je postalo glavni proizvod zbog
razvijanja svijesti mještana o korištenju zdravih ulja, rekao je
Mijo, a za svoj bučino ulje dobio je i niz europskih priznanja.
Ulja raznih vrsta
– Prvi uljni proizvodi bila su toplo prešana ulja od suncokreta,
repice i buče. Kupnjom stroja za hladno prešanje započela je
proizvodnja i hladno prešanih ulja od buće, ali i
eksperimentiranje s ostalim vrstama ulja, dodaje.
Danas proizvode ulje od lješnjaka, oraha, soje, konoplje, koštica
grožđa, marelice, kupine i crnog kima, a zasadili su i vlastiti
nasad lješnjaka kako bi proizvodnja od početka do krajnjeg
proizvoda bila dobro provjerena.
*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3569