Samo bi se najjače riječi i atribucije smjele nanizati u osvrtu na izvanserijsku međunarodnu radionicu – degustaciju Šipona, Pušipela, Furminta, Moslavca i Moslera održanu na Kogu 9. rujna 2023.
Mjesta za stolom u degustacijskoj dvorani u Košarkini hiši (Kog
4) bila su rasprodana do zadnjeg mjesta nekoliko tjedana prije te
odlučujuće subote.
Posada za posluživanje i Miro Munda trebali su samo biti tu – jer
sve drugo govorila su vina prikupljena iz šest država.
Tako bi rekao hladnokrvni promatrač, neki vodenasto-vinski
unproforovac, no istina je da je to prijepodne na Kogu i susret s
26 pažljivo odabranih uzoraka bila prvorazredna kušačka
senzacija, vrlo efektno vođenje i domaćinstvo tima Roka Winery,
Vino Munda i TK Hlebec.
Kušačima je bilo ponuđeno pet setova vina, start s pjenušcima,
finiš s najpotentnijim i najkompleksnijim kreacijama koje autor
vinar iz šipona, pušipela, furminta, moslavaca odnosno moslera
može sa svim umijećima i tehnologijama stvoriti.
U lepezi pjenušavih, svježih, odležanih i starijih vina bilo je
iznimnih kreacija u svakom flightu. Dobar, vrlo dobar dojam
ostavila su vina iz Međimurja: pjenušci Urban White Štampar i
Terbotz Jakopić te Pušipel Classic Dvanajščak-Kozol.
Po zaključenju radionice još su satima trajali komentari, dopune,
provjere i usporedbe na kušanju vina iz službenog dijela
dopunjena s još tridesetak sjajnih kreacija iz šest država (iz
Međimurja ukupno 6) koje zbog vremenskog limita jednostavno nisu
mogle ući u prvi sastav.
Vinariji Munda, Roka i Hlebec stisak ruke za zamisao i
realizaciju, svim pomagačima i logistici hvala za ugodno
osjećanje i raspoloženje na Kogu.