ŠTO JE S BERBOM?

MARIJAN ČIŽMEŠIJA Ne kasni berba, ovo je povratak u normalu

Ove godine berbe kreću nakon 10. rujna. Prvo se beru traminac, muškat otonel, pinoti, chardonnay i rizvanac

Ove godine berba u vinogradima kasni do dva tjedna, reći će
mnogi. No s time se neće u potpunosti složiti Marijan
Čižmešija
, diplomirani agronom i viši stručni savjetnik
Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva
poljoprivrede u Čakovcu – specijaliziran za vinarstvo. 

Iz godine u godinu naši vinogradari strpljivo čekaju da im
Čižmešija prezentira sve parametre koje marljivo mjeri i bilježi.
Kakvi su šećeri, a kakve kiseline, kad je pravi tren za staviti
putu na leđa i krenuti po sočne bobice. S puta nam se javio 28.
kolovoza i ukratko prokomentirao što se događa u najdražem gradu
– vinogradu.

– Ne kasne berbe ove godine, već se u biti vraćamo u neku
normalu. Istina, brat će se desetak dana do dva tjedna kasnije
nego lani. No prije desetak godina su berbe počinjale tek
sredinom rujna. To je druga stvar što smo proteklih godina brali
ranije jer je grožđe već bilo tehnološki zrelo zbog ekstremno
visokih temperatura krajem ljeta, kao i na temelju zbroja
efektivnih, srednjih dnevnih temperatura od početka vegetacije –
obrazložio nam je savjetnik Čižmešija. 

Stoga, kaže, ove godine berbe kreću nakon 10. rujna. Prvo se beru
traminac, muškat otonel, pinoti, chardonnay i rizvanac. Pitamo
ga, naravno, i kakvi su šećeri i kiseline, je li naudila
vremenski ekstremno zahtjevna godina. 

– Problema je bilo sa zdravstvenim stanjem, ali dozrijevanje i
nakupljanje šećera je sasvim u redu – kaže nam za kraj. Stoga
nema razloga da, ukoliko su vinogradari pravilno štitili
vinograde, krajem godine ne dobijemo novu paletu sjajnih
međimurskih vina. 

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3567

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije