Na jednom od najprestižnijih međunarodnih natjecanja u domeni turističko ugostiteljskih škola, 34. AEHTU održanom prošle jeseni u Italiji, tadašnji učenik kuhar iz Srednje škole Prelog Karlo Gracin Šardi, pod mentorskom palicom stručne učiteljice kuharstva Anice Naranđa osvojio je zlatnu medalju u kuharskoj disciplini Decathlon
Za nagradu dobio je zlatnu medalju, ali i mogućnost odlaska
na edukaciju u ALMU, najprestižniju školu talijanske kuhinje u
svijetu.
Karlo je u 5. mjesecu ove godine maturirao, a na realizaciju
nagrade u obliku edukacije u Italiji uputio se krajem sedmog
mjeseca:
“Pohađao sam ALMA Summer School 2023. i ta međunarodna ljetna
škola ostavila je na mene fantastične dojmove. Škola je smještena
u Kneževoj palači sagrađenoj u 14. stoljeću u centru Colorna,
gradiću u provinciji Parmi, 90-tak kilometara udaljenom od
Bolonje.
Edukacija se sastojala od teorijske i praktične cjelodnevne
nastave, a vodio ju je tim nastavnika koji su svi redom vrhunski
majstori kulinarstva. U izvrsno opremljenim učionicama i stručnim
kabinetima svakodnevno smo pripremali i konzumirali vrhunska jela
i deserte, od tradicionalnih talijanskih, do modernih
internacionalnih.
Uz to svakodnevno smo posjećivali različite restorane u krugu od
20-tak kilometara od škole, gdje sam imao priliku vidjeti i
kušati mnoga jela koja do sada nigdje nisam vidio i probao.
Posebno me impresionirao koncept “Spore hrane”, koji se temelji
na malim obrocima napravljenim od autohtonih, domaćih namirnica
po tradicionalnim receptima. Tijekom edukacije učili smo i o
povijesti talijanske kuhinje i kulture, lokalnim proizvodima te
vinima i tjestenini.”
Kompletna edukacija bila je na engleskom jeziku, koji Karlo tečno
govori, a stečeno znanje i vještine provjerili su na kraju
ugledni talijanski chefovi, te je dobio njihov prestižni
certifikat za najbolje studente europskih hotelskih
institucija.