Jedan od najvažnijih aspekata ove knjižice su brojni recepti za jela od krumpira
Ovih dana, jedna knjižica postala je nezaobilazan komad
lokalne povijesti i kulinarske baštine. “Belički Kalamper v
Međimurju” je knjižica koja je prošla kroz temeljiti
redizajn i reizdanje kako bi obilježila bogatu povijest razvoja
proizvodnje krumpira u ovom dijelu Hrvatske.
Krumpir, koji je danas u Belici najvažnija poljoprivredna
kultura, nije oduvijek bio tako značajan. No, zahvaljujući
predanosti beličkih poljoprivrednika, Belica se sada ponosi time
što proizvodi značajan dio ukupne hrvatske proizvodnje krumpira.
Knjižica “Belički Kalamper v Međimurju” donosi priču o osobama
koje su ključno doprinijele razvoju proizvodnje krumpira u
Belici. Osim toga, istražuje svojstva krumpira, istražuje
povijest naselja i prikazuje fotografije prošlih festivala
krumpira, događaja koji su se održavali od 2000. godine kako bi
se odala počast ovoj ključnoj poljoprivrednoj kulturi.
RECEPTI
Jedan od najvažnijih aspekata ove knjižice su brojni recepti za
jela od krumpira. Knjižica je postala pravi hit među
posjetiteljima ovogodišnjeg Festivala krumpira, a razlog tome su
raznoliki recepti za slana i slatka jela od krumpira. Od recepata
za kruh i kifle od krumpira, preko klasičnih krumpira s maslacem,
pa sve do inovativnih recepata za muffine, pizzu, palačinke,
knedle od krumpira sa šljivama i torte – knjižica “Belički
Kalamper v Međimuju” pruža inspiraciju svim ljubiteljima krumpira
i kulinarskih eksperimenata.
Urednički odbor koji je oblikovao i osvježio ovu knjižicu činili
su Zvonimir Taradi, Samanta
Kocijan i Josipa Polgar.
Njihov trud i predanost omogućili su da knjižica oživi i ponovno
postane važan dio lokalne kulture.
Općina Belica također je posvetila pažnju krumpiru podižući
spomenik u čast ovoj važnoj kulturi 26. kolovoza 2007. godine.
Spomenik je postao ne samo atrakcija za turiste, već i simbol
ponosa lokalnog stanovništva i njihove veze s krumpirom.