U Draškovcu, gdje tradicija i obiteljske veze imaju posebno mjesto, svetkovina sv. Roka zaštitnika mjesta je više od blagdana
Vrijeme je to kada se okupljaju obitelji, a gotovo u svakom domu
se pripremaju kolači i razne posebne delicije svojstvene baš za
te svečane dane.
Gospođa Nada Pečatnik nadaleko je poznata po
svom kulinarskom umijeću i raznovrsnim slasticama koje sprema
povodom svakog blagdana i okupljanja obitelji. No, i njezini
klipići koje je pripremila za sudionike povodom nedavne utrke
Rokovskim stezama, nestali su s pladnja svi do jednog.
Svoje kulinarske vještine je naslijedila iz obiteljske tradicije,
a posebno od svoje svekrve, za koju kaže kako je bila istinska
majstorica kuhinje. Njezino umijeće se
prenosilo desetljećima, a gospođa Nada je tu tradiciju
uspješno nastavila i obogatila vlastitim kreativnim
dodirom.
Uvijek nasmiješena i vedrog raspoloženja rado dijeli recepte, ali
i primjerke za degustaciju. Ovih dana pripremila je nekoliko
vrsta kolača, a mi smo je zatekli u kuhinji svog doma gdje
je brižno slagala slastice na tanjur kako bi spremno
dočekale goste.
– Okupit će se samo najuža obitelj, dodaje – oni su zapravo
i najvažniji. Posebno voli spremati slastice za svoje unuke
kojih ima četvero. Sven, Vanja, Dora i
Karla su voljena četvorka za koju baki Nadi
ništa nije teško.
Ovog Rokova gosti će se počastiti Medenom pitom, osvježavajućim
Karpatima, Linzerima s nutellom i ukusnim kiflicama. Uvjereni smo
kako će ovi prekrasni kolači nestati u tren oka, a mi se već
veselimo budućim delicijama.