OŠ Kotoriba obilježila Dan Međimurske županije

Povodom Dana Međimurske županije učenici i učitelji OŠ Kotoriba u školskom holu pripremili su prigodan kolažni program. Na pristupačan i informativan način učenici su ispričali povijest obitelji Zrinski, recitatori su kazivali međimurske stihove, a tamburaši i zbor svirali su i pjevali međimurske popevke.

Učenice OŠ Sveta Marija tom su prilikom predstavile projekt “Zavičajna zbirka Josip Hunjadi“. Vrlo zanimljivo bilo je pogađanje starinskih međimurskih riječi. Jeste li čuli za međimursku poslovicu Došel bu hudec na brodec? Rjetki su znali da to u znači – milo za drago.

Tako su se oni stariji imali prilike prisjetiti, a mlađi naučiti riječi kao što su žinga – prečka na stolici, skozen – budan, čakatur – strop, štankulj – ugljen, tunja – santa leda, godovnjak – imenjak, kištica – ladica, frljki – prečka na ljestvama…

Treba napomenuti da su za tu priliku bili uređeni panoi na kojima je bila prikazana povijest Zrinskih, a bili su istaknuti i poznati Međimurci. Na kraju programa ravnateljica škole Snježana Matoš, prof. zahvalila je učenicima i učiteljima na zanimljivom programu, a prisutnim posjetiteljima na dolasku.. Ispred Općine Kotoribe događaju je bio nazočan predsjednik Općinskog vijeća Željko Šebeštjan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije