Novi predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda je Vilim Simon
Na čelnu poziciju vodeće međimurske tvrtke Simon dolazi s
mjesta člana Uprave, u kojoj je do sada bio zadužen za vođenje
sustava kooperacije s domaćim uzgajivačima stoke i segment
proizvodnje. Funkciju predsjednika Uprave smatra novim poslovnim,
ali i osobnim izazovom.
“Zahvaljujem svom prethodniku Alenu Kajmoviću koji je u
protekle četiri godine, unatoč izuzetno zahtjevnim tržišnim
okolnostima, omogućio rast i razvoj Vajde. U tom periodu Vajda se
uspela na sam vrh najuspješnih tvrtki u Međimurju, ali i među
vodeće domaće mesoprerađivačke industrije i najuspješnija
prehrambena poduzeća na nacionalnoj razini”, izjavio je
Simon povodom preuzimanja dužnosti, dodavši da na funkciju dolazi
s optimizmom, ali svjestan izazova s kojima se trenutno suočava
cjelokupno globalno gospodarstvo.
“Vajda posluje stabilno, prihodi i neto plaće u
stalnom su rastu, kontinuirano investiramo u modernizaciju pogona
i bolje uvjete rada. Ljestvica je postavljena visoko, a vjerujem
da ću opravdati ukazano povjerenje i nastaviti pozitivne
trendove. Poseban naglasak ostaje na daljnjem jačanju sustava
kooperacije, odnosno širenju suradnje s hrvatskim farmerima, čime
nastavljamo doprinositi jačanju hrvatskog agrara i cjelokupnog
gospodarstva”, poručuje novi predsjednik Uprave Mesne
industrije Vajda.
Vajda je dio Grupe Pivac i spada među najveće mesoprerađivače u
Hrvatskoj. Pritom je ključno istaknuti kako se proizvodnja
temelji na domaćoj sirovini, a najveći dio ukupne proizvodnje
odnosi se na svježe meso.
O Mesnoj industriji Vajda Čakovec
Mesna industrija Vajda d.d. Čakovec osnovana je 1912. godine,
nakon što je obitelj Vajda iz Letenja pokrenula poslovanje vezano
pretežno uz plasiranje jaja, mesa peradi i divljači najprije na
austrijsko tržište, a potom i diljem čitave Europe. Nakon što je
uspješno opstala na tržištu unatoč svjetskim ratovima i velikoj
svjetskoj ekonomskoj krizi, 1964. godine postala je i do danas
ostala isključivo mesna industrija. Asortiman Vajde zasniva se na
svježem mesu, trajnim i polutrajnim suhomesnatim proizvodima,
kobasicama, salamama i drugim mesnim proizvodima, a osobito su
poznati po tradicionalnim proizvodima karakterističnima za
međimurski kraj – mesu ‘z tiblice, međimurskim cvirkima, namazu
od čvaraka i slaninama. U listopadu 2015. godine Vajda postaje
dijelom Grupacije Pivac te se tako pridružuje PPK karlovačkoj
mesnoj industriji, Dalmessu iz Klisa te Mesnoj industriji Braća
Pivac, jednoj od najrespektabilnijih i najvećih obiteljskih
mesnih industrija u ovom dijelu Europe.
Najveći naglasak u Grupi Pivac stavljaju na važnost
revitalizacije stočarstva u Hrvatskoj i ostvarenje
samodostatnosti u domaćem uzgoju. Tako djelatnost Grupe Pivac
obuhvaća i vlastiti uzgoj te kooperaciju s uzgajivačima junadi, s
godišnjim kapacitetom oko 10.000 grla, kao i kooperaciju s više
od 80 domaćih uzgajivača svinja, prvenstveno na području
Međimurja i Slavonije, čiji je trenutni kapacitet oko 175.000
tovljenika godišnje s tendencijom rasta. Prepoznajući važnost i
potrebu za stalnim ulaganjem u održivost proizvodnih procesa te
zaštitu zdravlja i sigurnosti potrošača, u proizvodnji Grupe
Pivac primjenjuje se sustav upravljanja u skladu s međunarodnom
normom kvalitete i sigurnosti hrane IFS Food, sustav HACCP za
osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane te sustav upravljanja
kvalitetom ISO 9001. Grupa Pivac zapošljava više od 2.000 ljudi,
ima 250 vlastitih maloprodajnih objekata diljem Hrvatske,
surađuje sa svim većim trgovačkim lancima na hrvatskom tržištu te
plasira proizvode na njemačko, mađarsko, bugarsko, irsko,
belgijsko, austrijsko, slovensko i ostala tržišta EU i trećih
zemalja, prije svega tržište Srbije koje je u kontinuiranom
porastu.