Najavljujemo: Edukativno predavanje o celijakiji

Međimurska podružnica Hrvatske udruge oboljelih od celijakije organizira predavanje koje će se 15. svibnja održati u čakovečkom Katoličkom domu s početkom u 18 sati.

Tema predavanja su posljedice nepridržavanja bezglutenske dijete, a predavači su prim. dr. Marija Hegeduš-Junghvirth, gastroenterolog pedijatrije Županijske bolnice Čakovec i dr. Silvija Čuković-Čavka, internist gastroenterolog iz zagrebačkog Kliničkog bolničkog centra Rebro. Svoja iskustva zbog nepridržavanja terapije striktnom bezglutenskom dijetom iznijet će nekoliko pacijenata, koji će iz iskustva reći kakve su moguće posljedice ne pridržavanja propisane prehrane. Poziv na predavanje udruga je uputila medicinskom osoblju i dječjim vrtićima gdje se zbog velike odgovornosti prema takvoj djeci, boje njihova upisa, pa ih ponekad i odbijaju.

Što je celijakija?

Celijakija je bolest koja se teško prepoznaje. Kod svakog su pacijenta simptomi drugačiji, stoga se i veli da je to prikrivena, kameleonska bolest sa više lica. Zbog toga bolest često ostaje neprepoznata. Statistike govore da je 11 od 12 osoba sa celijakijom neprepoznato. Od sto osoba jedna bi najmanje trebala biti prepoznata kao celijakičar i znati sve o striktnoj bezglutenskoj dijeti.

Celijakija je nasljedna i doživotna bolest. Glavni joj je uzrok nepodnošenje glutena u žitaricama: pšenici, ječmu, raži i zobi. Najmanje količine glutena, ako se godinama unose u organizam, mogu biti uzrok mnogih bolesti. Ako se bolest na vrijeme ne dijagnosticira često dovode i do smrti.

Ispred ulaza u Katolički dom postavit će štand i dijeliti letke kako bi se što više ljudi upoznalo s celijakijom. Predsjednica međimurske podružnice Draženka Habuš najavljuje za 25. svibnja natjecanje djece i mladih u pečenju bezglutenskog kruha. Natjecanje organiziraju kako bi djecu uvjerili da si mogu sami ispeći svoj kruh u slučaju da se osobi koja to radi za njih nešto desi. Za sve informacije, upite i prijave možete se javiti Draženki Habuš na brojeve 682 477 ili 098 1721980.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije