Donjodubravski poljoprivrednici žele zaštitu usjeva od divljači

Ugledni donjodubravski poljoprivrednici Stjepan Miser i Vedran Klarić protekle nedjelje organizirali su prikupljanje potpisa za peticiju kojom se od Ministarstva poljoprivrede traži da svim poljoprivrednicima na tom području zaštiti usjeve od štete koju nanosi divljač i da po hitnom postupku donese odluku o odstrelu, ponajviše divljih svinja i ostale visoke divljači na njihovim parcelama na poljima zvanim Veliki Pažut, Mali Senjar, Ležišće u k.o. Legrad i Dolnje polje, Krog i Čret, Pijavišče, Krč- Hudičnjak, Rožđe, Gredine i Orešec u k.o. Donja Dubrava. Sveukupno radi se o površini od 650 hektara.

Za takav potez su se odlučili zbog milijunskih šteta koje u zadnjih četrnaest godina trpe poljodjelci s tog području. Naime, Vlada Republike Hrvatske 15. studenog prošle godine donijela je uredbu o proglašenju posebnog ornitološkog rezervata Veliki Pažut čime je prestala važiti odluka o proglašenju Posebnog zoološkog rezervata Veliki Pažut koju je donijela Skupština Koprivničko križevačke županije 10. prosinca 1998. godine.

Novom odlukom pomaknute su granice te su izuzete neke površine za koje se već pet mjeseci ne zna tko s njima lovno gospodari i kome oštećeni poljoprivrednici mogu prijaviti štetu.Ovom peticijom žele ubrzati taj proces  jer zemljište više nije u nadležnosti Ministarstva kulture. Vedran Klarić i Stjepan Miser ovih su dana na tom području sijali kukuruz.

– Na ukupno posijana dva hektara za nekoliko dana nije mi ostalo ni jedno zrno kukuruza. U Pažutu je bio zabranjen odstrel životinja kojih sada ima jako puno, posebice divljih svinja. Mi nismo protiv divljači, samo želimo da se to područje proglasi lovištem kako ne bi trpjeli tolike štete na poljoprivrednim kulturama. Ja sam u tih četrnaest godina izgubio oko 200 tisuća kuna, ispričao nam je Vedran Klarić koji obrađuje ukupno 18 hektara zemlje.

U takvoj situaciji našao se i Stjepan Miser. – Prema službenoj procijeni ja sam zbog divljači pretrpio štete u visini od pola milijuna kuna i odlučio sam pokrenuti sudski postupak. Ja posijam kukuruz, a kroz noć mi ga “počiste”. Divljač je već došla do sela i uništava obiteljima vrtove.

Ulaganja su ogromna, a meni je direktno ugroženo 35 ha, a indirektno 47 ha zeljišta.  Hitno treba nešto učiniti i nadam se da će Ministarstvo poljoprivrede reagirati na ova naša upozorenja i molbe te ubrzati proces, poručio je ogorčeni Miser.

Treba napomenuti da svoje nezadovoljstvo nisu izrazila samo ova dvojica, već je u pitanju više poljoprivrednika s područja Međimurja i Podravine što pokazuju i potpisi prikupljeni u peticiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije