Općina Mala Subotica: Uključite se u izradu projekata!

Primili smo pitanja jedne čitateljice vezana uz Općinu Mala Subotica.


>>> Nova rubrika portala eMedjimurje.hr: “Pitanja i odgovori”

1. Interesira me da li se Općina javila na koji od natječaja EU za dobivanje bespovratnih sredstava? Koliko znam ne. Dok je npr. Općina Donja Dubrava u posljednjem razdoblju kandidirala čak 8. Ispravite me, ako se varam. Naša Općina ima potencija za dobivanje projekata bilo da se radi o turizmu, poljoprivredi ili pitanjima vezanih uz Romsku nacionalnu manjinu. Isto tako znam da u Općini postoje obrazovani ljudi koji bi navedene projekte mogli napisati, ako već ne postoji netko zaposlen ”na Općini” tko bi odradio taj dio posla?

2. Što je Općina Mala Subotica napravila na polju natalitetne politike? Poznato je da smo u plusu glede rođenih, ali znamo da taj plus odrađuje nacionalna manjina. Pokrenuta je inicijativa za otvaranjem jasličke skupine. Što je s tim? Bude li jaslica najesen? Zašto se ne daje novčana naknada za rođenje djeteta?

Odgovore smo primili od Vladimira Domjanića načelnika Općine Mala Subotica. Prenosimo ih u cijelosti.

1. U tijeku su dogovori s Općinom Starše u Sloveniji oko prijavljivanja projekta iz područja kulture u okviru prekograničnog programa IPA Slovenija-Hrvatska, a nastaviti će se suradnja oko pripremanja daljnjih zajedničkih projekata. Općine u pograničnom području Međimurja samim svojim geografskim položajem održavaju kakvu-takvu dugogodišnju suradnju sa susjednim naseljima u Mađarskoj i Sloveniji te nemaju probleme u realizaciji zajedničkih projekata kao što to imaju općine u unutrašnjosti Međimurja.

Koristim svaku priliku, tako ću i ovim putem, pozvati udruge s područja Općine da se uključe u izradu projekata iz područja svoje domene u kojima se može računati na Općinu kao partnera projekta. Također, građani koji imaju dobru volju, znanje ili iskustvo, možda imaju zanimljivu projektnu ideju, a žele sudjelovati ili pomoći u kreiranju projektnog prijedloga, dobrodošli su na dogovor oko realizacije istog.

2. Obzirom da je nekolicina roditelja s područja Općine bila zainteresirana za jasličku skupinu u DV “Potočnica”, provedena je anketa kojom se želio utvrditi stvarni interes za tom vrtićkom skupinom na području cijele Općine. Za sada nema financijskih sredstava da se proširi postojeća zgrada Dječjeg vrtića i otvori jaslička skupina.

Ako se gospodarska situacija u Državi popravi, što će se sigurno pozitivno odraziti i na Općinski proračun, možda se ta ideja realizira u dogledno vrijeme.

Obzirom na velik broj novorođenčadi na području Općine, Općina nema dostatna financijska sredstva za uvođenje novčane naknade za novorođenče.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije