Nastavnik kuharstva u Srednjoj školi Prelog Danijel Naranđa se s otoka Brača u Prelog vratio s četiri medalje oko vrata
Ne prestaju stizati čestitke i izrazi divljenja Danijelu
Naranđi, nastavniku kuharstva u Srednjoj školi Prelog
koji se ovog utorka vratio s otoka Brača u Prelog sa čak 4
medalje oko vrata. Kao sudionik 17. Bisera mora, najprestižnijeg
međunarodnog kulinarskog festivala kojeg je od 8. do 12. travnja
organizirala Kuharska akademija ŠKMER iz Splita postigao je
uspjeh kakav se ne pamti.
Mentorirajući preloške maturante kuhare Lorenu
Turk i Frana Slameka, zajedno s njima
već drugog dana natjecanja okitio se broncom u kategoriji
Školskih timova. Preložani su naime, u konkurenciji od 37 timova
iz 24 srednje ugostiteljske škole iz Hrvatske, Crne Gore,
Italije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije po mišljenju
stručnog žirija zaslužili upravo tu nagradu za pripremu i
prezentaciju tri slijeda jela nacionalne kuhinje. No, to je bio
tek početak nevjerojatnog uspjeha ovog omiljenog preloškog
nastavnika i vrhunskog majstora svog zanata.
– Pripremajući se u školi za Biser mora unutar Stručnog
vijeća ugostiteljstva dogovoreno je da ću ove godine ja voditi
školski kuharski tim u Supetar jer predajem u maturalnom razredu.
No, čitajući predispozicije vidjeli smo da su od ove godine u
ponudi i discipline za nastavnike kuharstva, te za kuhare
profesionalce. Za nastavnike kuharstva, međutim, nudila se samo
jedna natjecateljska kategorija, dok se za kuhare seniore
profesionalce nudilo njih čak 14. Moja je želja bila okušati se s
profi seniorima te u nekoj idealnoj viziji dokopati se finala.
Ali za to je trebalo sudjelovanje u najmanje tri kategorije.
Svoja razmišljanja i želje iznio sam ravnatelju Tomislavu
Greguru i školskoj projektnoj koordinatorici
Sanji Kovačić. Pitali su me koje tri discipline
želim kuhati i bez ustezanja prijavili me u kategoriju
profesionalaca, obrazloživši to riječima – svi su oni top, ali
nisi ni ti nitko. Kad si već tamo, pokaži im što znaš i možeš.
Imaš apsolutnu podršku od nas i Srednje škole Prelog – kaže
nastavnik Naranđa.
UŠAO U TOP 5
A da u SŠ Prelog s prijavama nisu pogriješili majstor Naranđa
dokazao je osvojivši medalje u sve tri kategorije; zlato za
predjelo (rižoto), srebro za glavno jelo (piletina s prilozima),
te broncu za desert (međimurska gibanica). I ne samo to, već je u
žestokoj konkurenciji od više desetina kuhara iz 11 država koji
rade po vrhunskim restoranima i hotelima i svakodnevno pripremaju
a la carte jela, uspio skupiti dovoljno bodova za ulazak u
konkurenciju TOP 5, odnosno veliko finale. Taj dio natjecanja bio
je koncipiran kao “Black Box”, u kojem su finalisti dobili stol
prepun namirnica, te su imali 10 minuta za njihov izbor, pri čemu
su toplo predjelo trebali napraviti po vlastitom izboru, glavno
jelo na bazi filea oslića, a desert na bazi svježih jagoda.
Zahvaljujući svojoj domišljatosti, kreativnosti, brzini i
iskustvu napravio je odličan meni; rižoto s gamberima, crnu
tjesteninu s prženim oslić fileom, te tart od jagoda. Sve se
radilo pred publikom, uz kontinuirano praćenje 8 međunarodnih
sudaca i u strogo zadanim vremenskim okvirima.
– Prezadovoljan sam i zahvalan svojoj školi na ukazanom
povjerenju i prilici. O rezultatima da i ne pričam. Ovo je
ostvarenje sna svakog kuhara. Zahvaljujem svima koji su me na
bilo koji način podržali i omogućili da to postignem
– ističe sjajni Danijel Naranđa, dodajući da je kuharstvo
njegova strast od dječačkih dana: – Ljubav za kuhanjem razvio sam
najviše zahvaljujući mojoj baki Ruži Trstenjak,
od koje sam puno naučio još kao osmoškolac. Kasnije sam završio
školu za kuhara, te radio diljem Hrvatske, Nizozemske i Njemačke.
Uz sve to kontinuirano puno ulažem u svoju edukaciju, kako preko
škole, tako i privatno, prateći stalno nove trendove i tehnike.
VELIKI UZOR KARAPANĐA
Osim pregršt medalja koje je Danijel Naranđa postigao na ovom ali
i drugim natjecanjima s učenicima tijekom školske godine, nedavno
mu se ispunio još jedan kuharski san. Naime, prije par tjedana
upoznao je Stevicu Karapanđu, jednog od najvećih kuharskih
velemajstora s ovih prostora. Sreli su se prvi put na Kamelija
kupu u Varaždinskim Toplicama, a sada i na Braču.
– Kao dječak obožavao sam Karapanđu i njegovu kuharsku
virtuoznost. Velika mi je bila čast i privilegija što mi je sada
stisnuo ruku i pohvalio moj rad. Kazao je da kuharstvo nije samo
zanat, već stil života i umjetnost koja traži predanost i
neprestano usavršavanje. Upravo po tim postulatima i ja
funkcioniram, a jednakom duhu educiram i svoje vrijedne i
talentirane učenike u Srednjoj školi Prelog – rekao je za kraj.