DONJI MIHALJEVEC

NA IMANJU OBITELJI ZADRAVEC Povratak maka na polja donjeg Međimurja

Za uzgoj maka Zadravčevi su se odlučili ponukani uspomenama na cvjetove iz djetinjstva i prvim urodom su zadovoljni...

Nekada su polja oko Donjeg Mihaljevca vrvjela makovima, a sijalo ga je svako drugo kućanstvo. Danas u Donjem Mihaljevcu mak uzgaja samo obitelj Zadravec, a pod ovom kulturom je prošle godine bilo nešto više od pola hektara. Za uzgoj maka Zadravčevi su se odlučili ponukani uspomenama na cvjetove iz djetinjstva, a kako su zadovoljni prvim urodom te što je sve bilo potrebno za uzgoj ove kulture otkrila nam je Marija Zadravec (52).

– Već duže vrijeme nije bilo polja maka u okolici pa sam sa suprugom Mladenom odlučila da probamo zasaditi polje ‘za probu’. Nabavili smo sjeme te obavili analizu i pripremu tla, nakon čega smo zasijali prvi nasad. Bilo je to polovicom ožujka prošle godine, nakon čega je uslijedilo jedno tretiranje zaštitnim sredstvima te na kraju branje kombajnom koje smo odradili u srpnju. Ubrane biljke smo nakon toga poslali na obradu i pročišćavanje u Sloveniju s obzirom da pogona za preradu maka nema u ovom dijelu Hrvatske, doznajemo od Marije Zadravec.

Tako proizveden mak mirisom se i aromom ističe među sličnim proizvodima s polica trgovina, a kako doznajemo Zadravčevi ga čuvaju u zrnu jer bi se mljevenjem skratio rok trajanja.

STROGI PROPISI

Kako bi pokrenuli proizvodnju, Zadravčevi su se morali othrvati i s birokracijom koja prati domaće poljoprivrednike, a mak su morali i prijaviti:

– Čim zasadiš mak dužan si uzgoj prijaviti poljoprivrednoj inspekciji, a nakon sjetve preostali dijelovi biljke (makova slama) moraju se odmah zaorati i uništiti što također provjeravaju inspekcije. Propisi su strogi jer bi se dijelovi ove biljke mogli zloupotrijebiti za izradu opojnih droga, ističe Marija.

Pola hektara rodilo je oko 800 kilograma maka. Računicu im jedino mrsi jeftin mak kojeg u većim količinama uzgajaju mađarski poljoprivrednici pa je malim proizvođačima teško doći do tržišta.

– Uzgajamo i papriku, luk, zelje, lubenice i batat pa nas u ovom kraju kupci već poznaju. Prodajemo isključivo na kućnom pragu, a kakva će biti na kraju računica s makom, znat ćemo kad sve prodamo i podvučemo crtu, zaključuje Marija.

* Preuzeto iz lista Međimurje, broj 3.493

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije