Događanja u čakovečkom Centru za kulturu

Na Tribini ČČ, 19. travnja od 20 sati, možete pogledati romantičnu komediju Hej, kako si? (Buna!Ce faci?). Riječ je o rumunjskoj lepršavoj komediji o obiteljskom zbližavanju, odrastanju, virtualnim aferama i zaljubljivanju. Režiser je Alexandru Maftei, a uloge tumače Dana Voicu i Ionel Mihailescu.

U zadnjih nekoliko godina rumunjska je kinematografija postala pravi hit na najprestižnijim svjetskim filmskim festivalima. Nakon pada Ceauşescuova režima i tegobne tranzicije, rumunjski su filmaši pronašli neiscrpno vrelo tema u nezavidnoj rumunjskoj društvenoj stvarnosti, koju su odlučili nemilosrdno i hrabro secirati.

Formalna inventivnost te hrabro zadiranje u društvenu problematiku s često gotovo hiperrealističkim pristupom od rumunjskoga su filma danas učinili vrlo prepoznatljiv brend na filmskoj mapi svijeta, o čemu se više puta svakako mogla uvjeriti i hrvatska publika (Policijski pridjev, Ako mi se fućka, fućkam, 4 mjeseca 3 tjedna 2 dana, Smrt gospodina Lazarescua).

S druge strane, film Hej! Kako si? redatelja Alexandrua Mafteija zanimljiv je jer pokazuje kako se uz autorsku kinematografiju u rumunjskoj paralelno razvijala i ona koja tematici pristupa na  lakši i humorniji način, konkretno u vidu romantične komedije.
Tako je ovaj film mnogo bliži američkim romantičnim komedijama klasičnoga razdoblja nego suvremenim, društveno angažiranim rumunjskim filmašima koji se suočavaju s avetima prošlosti i hororima sadašnjosti.

Film je napravljen na sličan način kao Imaš poruku (You’ve Got Mail, 1998.) s Tomom Hanksom i Meg Ryan u glavnim ulogama – protagonisti funkcioniraju putem elektronske pošte, odnosno u ovome slučaju chata, čime je, princip komunikacije dodatno dinamiziran i ubrzan. Tempo je filma polagan, a scenografija i kostimografija u svojoj pedantnosti i kolorističkom suglasju efektno nadopunjuju radnju te vrlo dobru glumačku igru Dane Voicu i Ionela Mihailescua, a istovremeno sugeriraju i odmak od društvene stvarnosti. Film je ovdje isključivo zabava i bijeg od stvarnosti, ali u pozitivnom smislu riječi jer ne zaglupljuje niti podcjenjuje gledatelje

Tekst: prema osvrtu Dejana Đurića

Koncert Viktora Vidovića

Centar za kulturu organizira u utorak, 17. travnja od 19.30 sati u dvorani Doma sindikata koncert gitariste Viktora Vidovića. Na programu su Johann Sebastian Bach, Viktor Vidović, Heitor Villa-Lobos. Vidović je rođen 1973. godine u Karlovcu. Potječe iz poznate glazbene obitelji što je utjecalo na postizanje značajnih rezultata već u najranijoj dobi.

S 12 godina održava prvi samostalni koncert, a s 13 osvaja prva mjesta na službenim natjecanjima Hrvatske i bivše Jugoslavije. Bilježi niz zapaženih koncerata u prestižnim dvoranama diljem Europe (Italija, Švicarska, Njemačka, Francuska, Španjolska, Portugal, Belgija, Rusija, Austrija, Mađarska, Makedonija, Slovenija, Nizozemska i dr.). Kao solist nastupao je uz pratnju eminentnih orkestara, između ostalih sa Zagrebačkim solistima, Zagrebačkom filharmonijom, Orkestrom Romanske Švicarske i Stuttgarskom filharmonijom. Ostvario je veći broj tonskih zapisa i koncerata u duetu sa sestrom Anom Vidović, vrhunskom gitaristicom. Snimke Viktora Vidovića izdale su diskografske kuće REM (Francuska), Musica Helvetica (Švicarska), Croatia records i Aquarius records (Hrvatska).

Objavio je devet nosača zvuka i jedan DVD.  Dobitnik je diskografske nagrade Porin 2007., 2008. i 2009. godine.

Sjećanje na Titanic

U sklopu Male scene Vinko Lisjak u srijedu, 18. travnja od 20 sati priređuje se večer poezije, glazbe, filma i priča s Titanica i to povodom stote obljetnice potonuća slavnog broda.  Organizatori večeri su Centar za kulturu Čakovec i udruga Ima nade.

Na početku 20. stoljeća, u vrijeme kada je sagrađen, bio je «čudo tehnike». Ogroman, velik, «nepotopiv». Prvo isplovljavanje iz Velike Britanije u New York, 10. travnja 1912. godine, sa 2209 putnika i članova posade, bilo je i njegovo posljednje. Tragedija Titanica obilježila je 20. stoljeće. O njoj su pisali povjesničari, analitičari, pjesnici, snimljen je film. Titanic i danas izaziva strahopoštovanje i golica radoznalost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije