KRE KRE, REGA REGA

VIDEO ŽABE SU SUPER! Volonteri postavili zaštitne ograde uz prometnice u Selnici i Dragoslavcu

– Žabe su super!, povikali su volonteri prvog dana akcije spašavanja vodozemaca od stradavanja na prometnicama Međimurske županije. Volontersku akciju organizirala je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode u subotu 5. ožujka 2022. godine. Postavljanje zaštitne ograde uz prometnice u Selnici i Dragoslavcu (retencija Križopotje) pomogli su brojni volonteri, njih gotovo stotinjak. Rekordan je to odaziv sudionika, otkako je 2013. godine ova volonterska akcija pokrenuta na crnoj točki prometnice Črečan – Macinec. Na toj će lokaciji zaštitnu ogradu u narednih desetak dana postaviti djelatnici Međimurske prirode uz pomoć ekološke udruge Platana iz Nedelišća.

Jedan od najagilnijih volontera bio je Miljenko Vrančić iz Zebanca, svojim sumještanima, ali i šire, poznat pod nadimkom Serđo. Svoju ljubav prema zavičaju, svom mjestu i prirodi dugi niz godina pokazuje brojnim aktivnostima u lokalnoj zajednici. Kako kaže, prati rad Međimurske prirode, i uvijek se rado odaziva volonterskim akcijama:

Iznenađen sam što se ove godine akciji priključilo toliko mnogo sudionika. Osobito mi je drago vidjeti odličan odaziv gimnazijalaca i osnovnoškolaca te njihovu marljivost. Opazio sam kako su učenice bile itekako vrijedne. Bilo ih je više nego učenika. Atmosfera na akciji je bila odlična, brzo smo bili gotovi i svakako ću se prijaviti i za nastavak akcije kada će trebati prenositi žabe preko ceste.

Serđo je iskopao najviše rupa za kante. Kako je to učinio, ali i ostale detalje akcije pogledajte na video zapisu “Žabe na cesti‟. U njemu ćete saznati i što su volonteri odgovorili na pitanje: – Zašto je potrebno štiti žabe?

Pogledajte ga na poveznici You Tube kanala Međimurske prirode:

Dvojaka je vrijednost spašavanja žaba. Prije svega zbog očuvanja brojnosti populacije vodozemaca koji čine važnu kariku u prirodnom hranidbenom lancu. S druge pak strane, vrijednost ovih volonterskih akcija jest u tome što one uključuju lokalnu zajednicu u problematiku očuvanja bioraznolikosti. Jer u konačnici, nema tih profesionalaca koji mogu očuvati prirodu (biološku, geološku i krajobraznu raznolikost) ako ne postoji volja i potpora lokalnog stanovništva.

Volonteri će uskoro krenuti i sa svakodnevnim prenošenjem vodozemaca na sigurnu stranu prometnica u Selnici, Dragoslavcu kod retencije Križopotje i Črečanu. S toplijim danima intenzivirat će se migracija vodozemaca, pa će biti potrebno prenositi žabe “na sunčanu stranu ulice‟, u rano jutro ili večer, kako ističe voditeljica akcije Sara Kočiš te upućuje apel vozačima na dodatan oprez kod vožnje ovim dijelovima međimurskih prometnica. Međimurska priroda najavljuje kako će se i narednih godina provoditi akcije ovakvog tipa, kako bi se pratio daljnji tijek kretanja migracije vodozemaca na ovim lokacijama. Javna ustanova Međimurska priroda vjeruje kako će uz pomoć volontera još dugo ovim krajevima odzvanjati: Kre-kre, rega-rega!

Foto: Davorin Mance, Roberta Radović

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije