Prerađivači mesa i mlijeka traže niži PDV, inače će morati zatvarati
Cijena svinjetine u protekla je tri tjedna rasla je 25 posto, a
na svjetskoj burzi, već se sutra očekuju nove, više cijene. Sve
veći ulazni troškovi rade probleme onima koji prodaju smrznuto
meso, a osobito onima koji prave suhomesnate proizvode.
Zato se od Vlade traže niži PDV s 25 na 5 posto.
Branko Kvež, vlasnik OPG-a, kaže: “Svakako se zalažemo za to jer
nama je cilj da se smanji PDV i da mi onda ne trebamo dizati
cijene, iako nas sva ta poskupljenja pritišću. Do sad nismo
uspjeli skupiti hrabrost da dignemo cijenu, jer ako čovjeku
dignete i jednu kunu, on je već nezadovoljan i sigurno bude
otišel’ nekam dalje tražiti jeftinije.”
Od 1. travnja primjenjivat će se niži PDV od 5 posto na svježe i
rashlađeno meso, svježe kobasice, ribu, maslac i margarin. Hoće
li smanjiti i PDV na mesne prerađevine? Resorno ministarstvo ne
daje konkretan odgovor.
“U programu Vlade za četverogodišnje razdoblje je i smanjivanje
PDV-a na svu hranu, a Vlada kontinuiranim poreznim reformama i
posebnim odgovorima na krize smanjuje porezno opterećenje. Tako
će biti i dalje, a dinamika će ovisiti o makroekonomskim
kretanjima i proračunskom okviru”, navode iz Ministarstva
poljoprivrede o smanjenju PDV-a.
Niži PDV traže i oni koji prerađuju mlijeko.
Romina Zadravec, predsjednica Saveza malih sirara, kaže:
“Idealno bi bilo da se smanji na pet posto kao što je za mlijeko.
Ali sad, koliko god da se smanji, dobro će doći. S obzirom na
sveukupni rast cijena, mislim da bi tada cijena sa smanjenjem
PDV-a za krajnjeg potrošača ostala ista.”
Ne dođe li do smanjenja stope PDV-a za mesne i mliječne
proizvode, procjenjuje se da će doći do smanjenja proizvodnje,
ali i potrošnje. O konkurentnosti domaćih proizvoda u Europi
tada, bolje da se i ne govori, piše
RTL.