SKELA FUSEK

STJEPAN ZADRAVEC – ČEPEK JE SKELAR Samo da mi se Mura vrati!

Redovna plovidbena sezona počinje 1. travnja i traje do 31. listopada. Prijevoz skelom je besplatan, a Čepek vas čeka!

Stjepan Zadravec – Čepek rođeni je Vratišinčanin, već više od 30 godina živi u Murskom Središću i skelar je na Fuseku. Zatekli smo ga proteklih dana i upitali je li spreman za početak sezone, koji su iz gradske uprave najavili za 1. ožujka.

– Ja sam spreman, ali samo da mi se Mura vrati. Jako je pala, ne znam je li ikad bila ovako niska. Kamenje se vidi. Morat će se otopiti nešto u Austriji, fali barem 20 do 30 centimetara vode da bismo se mogli otisnuti – rekao nam je na skeli koja je baš prošla tehnički pregled.

A i Stjepan je osposobljen za ovaj odgovoran posao.

– Radio sam u rafinerijama u Njemačkoj, Libiji i Iraku. Vratio sam se kući prije 15-ak godina i zaposlio kao komunalni radnik u Gradu. Nitko nije htio polagati za skelara pa sam ja pošao u Lučku kapetaniju Osijek. Prije četiri godine osposobljen sam za mornara i voditelja skele – kaže naš sugovornik dok nam pokazuje sidro.

Nije ga još koristio, trebala bi biti doista visoka voda da zaprijeti skeli. Kad skelari, njegov je alat veslo s dugom aluminijskom “lopatom” na kraju. Skela je pričvršćena za čeličnu sajlu, ali nema tu nikakvog motora. Ovim veslom, promjenom njegova položaja, otiskuje se i usporava na drugoj obali.

NOĆNI POZIV

– Sve je to mehanika. Veslom skelu mogu i zaustaviti točno nasred rijeke. Lani sam prevezao nekih tri tisuće ljudi. Ljudi idu u šetnju, ribiči na kompleks zvan Napolitanke, a lovci u lov. Naime, na ovoj lokaciji se teritorij Hrvatske prostire još nekih kilometar i pol s druge strane Mure, sve do nasipa – pojasnio nam je.

Pitamo ga i koji mu je bio najzanimljiviji “slučaj”.

– Postoje termini za vožnju, ali jednom su me zvali lovci u 1:30. Ustrijelili su divljeg pajceka i trebalo ga je prevesti natrag – otkriva nam.

Iz gradske uprave poručuju da će skela tijekom ožujka raditi vikendom, za lijepog vremena. Redovna plovidbena sezona, u kojoj se preko ide četiri puta dnevno, počinje 1. travnja i traje do 31. listopada. Prijevoz skelom je besplatan, a Čepek vas čeka!

* Preuzeto iz lista Međimurje, broj 3.488

Preporučeno
Najnovije