UZ 8. MART, MEĐUNARODNI DAN ŽENA

SARA PINTARIĆ IZ STRAHONINCA Tko još danas kaže da ženama nije mjesto u metalskoj struci?

Kad je prije dvije godine stigla u čakovečku Letinu, Sara nije znala ni 'fleks' držati u ruci. Danas suvereno vlada poslovima završne obrade u proizvodnji inoks spremnika, i to u pretežito muškom kolektivu u kojem su žene u potpunosti prihvaćene kao ravnopravne

Koncept isključivo muških i poslova namijenjenih samo ženama odavno je zastario. U 2022. godini granice rodno uvjetovanih zanimanja sve su manje vidljive i sve su brojniji primjeri žena koje se odlučuju za profesije, zanimanja i struke koje su se desetljećima smatrale neprikladnima za – ‘nježniji’ (?!) spol.

Jedna od tih struka je i metalska, u kojoj se posljednjih godina zapošljava sve više žena. Među njima je i mlada Strahoninčanka Sara Pintarić (22).

Od malih nogu naklonjena umjetnosti, školovala se za dizajnera keramike u Graditeljskoj školi Čakovec, no u svojoj struci nikad nije radila.

Kratak staž stekla je u kuhinji, potom je šest mjeseci radila kao prodavačica u jednom čakovečkom sex shopu, sve dok zbog pandemije nije zatvorio svoja vrata. A onda je, nakon što je nekoliko mjeseci bila nezaposlena, po preporuci stigla u čakovečku tvrtku Letina, u kojoj danas već drugu godinu radi u završnoj obradi.

– Stigla sam bez ikakvog iskustva, pa nisam znala fleks u ruci držati! Ali, prošla sam obuku i nakon tri mjeseca dobila sam posao na neodređeno. Naša tvrtka bavi se proizvodnjom najsuvremenijih spremnika za vinarije, pivovare i prehrambenu industriju. Bačve budu zapremine od 50 pa sve do 200 tisuća litara, a mi u završnoj obradi brusimo i poliramo inoks limove, obrađujemo zavarene spojeve, montiramo priključke, predajemo kontroli i pakiramo za transport, pojašnjava Sara.

BAR SU MI SE RUKE ZJAČALE!’

Kad je počela raditi, bila je, kaže, jedina žena u svojoj radnoj grupi, a danas ih je već nekoliko.

– Učila sam od muških kolega, a kad su se zaposlile kolegice, radila sam s njima. Ima ih koje dođu iz drugih struka, primjerice, jedna je radila 15-tak godina kao prodavačica, a k nama je došla s kolegicom iz trgovine i sad zajedno vare, kaže Sara.

Posao koji radi zanimljiv je i nikad monoton, dodaje, pa iako fizički jest nešto teži, nije to ništa što ne bi mogla podnijeti.

– Barem su mi se ruke zjačale od fleksa!, smije se.

>> SARA PINTARIĆ IZ STRAHONINCA Tko još danas kaže da ženama nije mjesto u metalskoj struci?

U pretežito muškom kolektivu žene su, naglašava, u potpunosti prihvaćene kao ravnopravne, a radno ozračje pozitivno jer radni sati prolaze u zezanciji, iako se posao radi i više nego ozbiljno.

Imala je Sara priliku proći obuku i za zavarivačicu, ali taj ju segment posla, barem zasad, ne privlači jer je na poslovima završne obrade, kaže, i više nego zadovoljna. A kad je već završila u struci dijametralno suprotnoj od one za koju se školovala, umjetnosti se danas vraća kao hobiju. U slobodno vrijeme slika i izrađuje nakit, slijedeći svoju pomalo mračnjačku estetiku. Planira se uskoro vratiti i izradi skulptura, a na ovaj ‘ženski’ dan, svim djevojčicama, djevojkama i ženama poručuje da nema potrebe zazirati od ‘muških’ poslova, jer je ta podjela, poručuje i vlastitim primjerom dokazuje, već davno postala besmislena.

Preporučeno
Najnovije