ČAKOVEC

ŠTO JE IMPROVGRUPA 002? Jedinstveni smo u Hrvatskoj!

Forma je zanimljiva, gotovo nepostojeća u Hrvatskoj. Improvizacija na licu mjesta na temu koju zadaje publika pokazala se kao prava stvar za publiku željnu zabave

Iako forma kojom se prezentiraju nije izvorno njihova, ponosni su što su jedina grupa u Hrvatskoj koja je izvodi. Čakovečka Improvgrupa 002 na domaću je scenu uvela improvizaciju, odnosno kratke skečeve po uzoru na televizijsku emisiju ‘Whose line is it anyway?’

– Kad sam 2019. godine napokon realizirao ideju koja mi se već neko vrijeme vrzmala po glavi, želio sam da na našu scenu uvedemo nešto čega još nema, barem ne u tom obliku. Krenuli smo s nastupima pod nazivom ‘Kome zvono zvoni’,  a uskoro sam osmislio i koncept tjedne tribine IMPUT. To je kratica za ‘improvizacije utorkom’ jer je namjera bila da se naš nastup veže uz utorak, da bude nešto kao tribina ČČ, ali utorkom, objašnjava pokretač Bruno Kontrec, javnosti poznat i kao samostalni glumac i jedan od Pinkleca.

OVACIJE

Nastupaju već drugu sezonu i još su uvijek jedina takva grupa u Hrvatskoj. Prvi su nastup imali u lipnju prošle godine.

– Već na prvom nastupu smo doživjeli ovacije publike, ali doista. Prihvatili su nas od prve. Meni se ta forma dopala i vjerovao sam da će biti prihvaćena jer je otvorena, prihvatljiva. Ljudi shvaćaju da je to vještina i da sve što se na sceni događa nije uvježbano, objašnjava Kontrec. 

Zadovoljan je jer iz nastupa u nastup publika, ali i oni rastu. Takav oblik improvizacije ima neka svoja pravila, pa je recimo forma skeča zadana, no ne i sadržaj, odnosno tema skeča koju zadaje publika, objašnjava.

– Nikad ne znamo što nas čeka. Sav tekst, scenski pokret, sve je improvizacija. S obzirom na to da je nemoguće vježbati određeni skeč, mogu reći da je za takvu formu najvažnije slušati partnera na sceni, a onda i brzo reagiranje.

IMPROVIZACIJA

Dobar glumac ne znači nužno da je dobar improvizator i obrnuto, pojašnjava Kontrec. To se i pokazalo u praksi. Na samom početku Bruno je u ekipu pozvao sve koji su imali i imaju doticaj s glumom. Nekima je ta forma sjela, nekima pak nije. Uz Kontreca u Improvgrupi 002 su još Marko Baksa, Alen Barbić, Mario Jakšić, Dalibor Strišković, Kristina Štebih i Silvio Štefanac.

– Nakon dvije godine postali smo pravi ansambl. Prošli smo dječje bolesti. Svatko donosi na scenu nešto svoje individualno i to je veliko bogatstvo. Kad se te posebnosti poklope, onda je to vrhunski, smatra Kontrec. Bilo je svega, priznaje, ali ljepota improvizacije je i u tome da sve što se na sceni dogodi postaje njen dio.

– Ako se i dogodi da glumac zablokira, ne reagira odmah, a dogodilo se, sve to postane dio skeča. Jedno od pravila je da nema krivog. Postoji samo drugačiji put, objašnjava. 

Iza njih je desetak nastupa mahom u Prostoru u Čakovcu. Ovosezonske su obogatili gostima, a do sad su se u improvizacijama snalazili glazbenici, članovi Scifidelity Orchestra Stjepan i Filip Horvat, plesačice, voditeljica i članica Plesne skupine Korak, Virna Hošnjak i Filipa Zubić potom Maja Baksa iz Centra za ranu intervenciju ‘Murid’ te Tatjana Žižek iz Centra za odgoj i obrazovanje.

– Svjesno smo da smo još uvijek na početku, no volimo vjerovati da rastemo. Cilj nam je da se svi zabavimo. Odnosno ako se mi zabavljamo, onda se zabavlja i publika, a definitivno je i obrnuto, zaključuje Kontrec.

* Preuzeto iz lista Međimurje, broj 3.487

Preporučeno
Najnovije