Uskrsna poruka varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka

…mučen pod Poncijem Pilatom,
raspet, umro i pokopan…
treći dan uskrsnuo od mrtvih…

Ove riječi: mučen pod Poncijem Pilatom, raspet, umro i pokopan… treći dan uskrsnuo od mrtvih… govore o jednom povijesnom događaju, a odnose se na Isusa iz Nazareta. To je stvarni događaj povijesti o kojem postoje svjedoci. No, mi kršćani ispred ovih riječi stavljamo riječ »vjerujem« koja baca jedno posve novo svjetlo na ovaj događaj.

On nadilazi povijest i postaje događaj spasenja, postaje otajstveni događaj Božje ljubavi prema čovjeku. To je proslava Vazmenog otajstva. I zato je bitna ta riječ »vjerujem« koja ne označava samo prihvaćanje te istine vjerodostojnom  nego traži naše opredjeljenje, životno opredjeljenje.

Kao što vam je poznato papa Benedikt XVI. proglasio je Godinu vjere koja će započeti u listopadu ove godine na spomen početka II. vatikanskog sabora prije 50 godina. Spominjemo se također i 20. obljetnice Katekizma Katoličke Crkve kao jednog od plodova II. vatikanskog sabora. Stoga zavirimo u Katekizam i pogledajmo što govori o vjeri:
“Vjera je osobni čin: slobodan čovjekov odgovor na poziv Boga koji se objavljuje. Ipak vjera nije osamljen čin.

Nitko ne može sam vjerovati, kao što nitko ne može sam živjeti. Nitko sam sebi nije dao vjere, kao što si nitko sam nije dao života. Vjernik je vjeru primio od drugih i drugima je mora prenijeti. Naša ljubav prema Isusu i ljudima tjera nas da drugima govorimo o svojoj vjeri. Na taj način svaki je vjernik kao kolut u dugu lancu onih koji vjeruju. Ja ne mogu vjerovati, ako nisam podržan vjerom drugih, a svojom vjerom pridonosim da se podupre vjera drugih. »Vjerujem«: to je vjera Crkve kako je svaki vjernik, osobito u času krštenja, ispovijeda osobno.” (KKC 166)

Vjera je dakle osobni čin svakoga od nas, ali nije osamljeni čin. Stoga ćemo i ove godine zajedno slaviti Vazmeno otajstvo tj. muku, smrt i uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista. Katekizam nas podsjeća da “Vazam nije jednostavno jedan blagdan među ostalima. To je »Blagdan nad blagdanima«, »Svetkovina nad svetkovinama« kao što je euharistija Sakrament nad sakramentima.” (KKC 1169)

Uz sve vrlo lijepe i nama drage popratne sadržaje koji prate blagdan Uskrsa pokušajmo u središte staviti svoju osobnu i zajedničku vjeru, učvrstiti je i obnoviti. Učinit ćemo to na poseban način u Vazmenoj noći kada ćemo ponovno zapaliti svijeću koja nas podsjeća na našu krsnu svijeću koja označava uskrsnuloga i živoga Isusa Krista, ali označava također da naše krštenje nije samo sjećanje na obred krštenja nego i trajni hod za Isusom koji je “Put, Istina i Život”. (Iv 14, 6) Sveti Pavao nas podsjeća da u njemu, Isus Kristu “živimo, mičemo se i jesmo”. (Dj 17, 28)

Neka nam Uskrsli Gospodin podari čvrstu vjeru, ustrajnu nadu i djelotvornu ljubav.

Moleći svaki dan za vas, to vam od srca želim,

† Josip Mrzljak,
biskup varaždinski

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije