ČAKOVEC

VELIMIR MAĐARIĆ OGORČEN NA PRESUDU ‘Gregorec će ‘guliti krumpir’, a mi plaćamo?!’

Prvostupanjskom presudom bivši direktor Stanorada osuđen je na rad za opće dobro...

Andrej Gregorec iz Čakovca, bivši direktor Gradskog poduzeća Stanorad, osuđen je pred Županijskim sudom u Varaždinu na jedinstvenu kaznu od godinu dana zatvora. No, kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro, pri čemu jedan dan zatvora vrijedi dva sata rada. Osuđen je za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Prvom točkom presude Gregorec je proglašen krivim zbog načina korištenja pričuve stambenih zgrada kojima je Stanorad upravljao u razdoblju između 2013. i 2014. godine. Pričuva je namijenjena za održavanje zgrada, a on je kao direktor Stanorada, bez znanja i odobrenja predstavnika stanara, nalagao da se novac iz pričuve uplaćuje na žiroračun Stanorada. Pri tome je sačinjavao ugovore o pozajmicama. Iz pričuve devet zgrada u Čakovcu na račun Stanorada na taj način sjelo je 130 tisuća kuna!

STANARI OBEŠTEĆENI

Drugom točkom mu je presuđeno što je naložio da zgrade Stanoradu za premiju osiguranja uplaćuju 2 kune po metru četvornom, iako je s osiguravajućim društvom bio sklopljen ugovor uz premiju od 1,19 kuna po metru. Stanorad je tu cijenu u ime zgrada potom i plaćao osiguravajućem društvu, a razliku od 0,81 kune po metru je zadržavao. Riječ je o čak 152 zgrade u Međimurju te je Stanorad nepripadno zadržao 454 tisuće kuna!

Presudom je na temelju Zakona o odgovornosti pravnih osoba obuhvaćen i sam Stanorad te mu je dosuđena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 35 tisuća kuna.

Nazvali smo sadašnjeg direktora GP-a Stanorad Velimira Mađarića te ga pitali jesu li stanari obeštećeni? Je li Stanorad vratio novac od pričuve i premije?

TKO JE TO OTKRIO?

– Tako je, sve smo vratili stanarima – potvrdio nam je direktor V. Mađarić, koji je Gregorca zamijenio na funkciji upravo 2014. godine, krajem inkriminirajućeg razdoblja.

– Ovom presudom ispalo je da Gregorec ‘guli krumpire’, a Stanorad plaća kaznu. Pa sve to smo prijavili upravo mi! Kada sam 2014. godine došao za direktora proveli smo reviziju i reagirali po zakonu. Nije to otkrilo Državno odvjetništvo! I sada smo mi kažnjeni, ispali smo kolateralna žrtva. I još nešto: to je dosuđeno bez rasprave – na kojoj bismo se branili – te smo automatski kažnjeni zbog odgovornosti pravnih osoba. A da smo šutjeli i da nismo prijavili? Tko će više što prijavljivati kad ovako završiš?! Stanorad ne može ‘guliti krumpire’, ali može platiti novcem – ogorčen je Mađarić na pravosuđe.

Upravo zbog toga, Stanorad je uložio žalbu na ovu – zasad – nepravomoćnu presudu. Sudski

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3.484

Preporučeno
Najnovije