DOBROVOLJNI DARIVATELJ

DRAGUTIN KOVAČ IZ PRIBISLAVCA Upisan u rekordere, darivao krv 140 puta!

​Ovu humanu gestu - koja nerijetko spašava živote - izvršio je 140 puta, a po slobodnom proračunu, to bi značilo da je tijekom svog života darivao oko 60 litara krvi

Umirovljenik Dragutin Kovač (68) iz Pribislavca među rekorderima je u Međimurskoj županiji kada je u pitanju darivanje krvi. On je ovu humanu gestu – koja nerijetko spašava živote – izvršio 140 puta, a po slobodnom proračunu, to bi značilo da je tijekom svog života darivao oko 60 litara krvi. Zbog svoje humanosti nagrađen je i odlikovanjem Predsjednika RH – Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih društvenih vrednota, te je nositelj više odličja iz Domovinskog rata. Danas je aktivan član DVD-a Pribislavec te brojnih braniteljskih udruga.

Prvi puta Dragutin je krv darivao 1974. godine kao mladić i od tada daruje kad god može.

– S darivanjem krvi sam se prvi puta susreo za vrijeme služenja tada obaveznog vojnog roka, kasnije sam tijekom kratkog razdoblja radio kao bravar pa sam darivao krv redovito, a na kraju sam radio u Hrvatskoj vojsci gdje sam vozio kamione, te sam se i tada, sukladno mogućnostima, odlazivao akcijama darivanja, prisjeća se Dragutin pa dodaje:

– Danas više nisam toliko zdrav kao nekada, imam problema sa željezom u krvi pa se ponekad dogodi i da ne mogu dati krv, međutim još uvijek odlazim na darivanja pa ako prođe – odlično! Pri tome ne gledam što će tko reći, mislim da je to način na koji možemo pomoći ljudima, a znam da krvi treba, bio sam vozač i vidio sam brojne nesreće na autocesti, napominje naš sugovornik.

AKTIVAN

Dragutin će krv moći darivati još dvije godine, dok ne navrši 70 godina, što je zakonska granica za darivatelje:

– Poslije darivanja krvi se osjećam bolje, krvni tlak mi se stabilizira. Mislim da bi svi mladi, koji mogu sa zdravstvenog aspekta, barem jednom u životu trebali darivati krv. Jasno mi je da je u početku kod dijela ljudi prisutan strah i nepovjerenje, ali za to nema razloga. Nakon darivanja ostaje isključivo dobar osjećaj da ste učinili nešto plemenito, kaže naš sugovornik.

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3.484

Preporučeno
Najnovije